БСП смята, че Велико Търново ще плаща твърде много за чистота

1735
БСП смята, че Велико Търново ще плаща твърде много за чистота
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

Общинските съветници от БСП във Велико Търново дадоха специална пресконференция по т. 4 от дневния ред за предстоящото на 20 декември 2018 г. заседание на Великотърновския общински съвет, а именно, предложението на кмета Даниел Панов за одобряване на план-сметка в размер на 8 410 650 лева за поддържане на чистотата, събиране и третиране на битовите отпадъци през 2019 г.

Предлаганото общо увеличение на разходите за тези дейности е 29% спрямо 2017 г., когато план-сметката е била 5,984 млн. лева за същите дейности.

Деца за пример от Асеновград - ежедневно чистят пред дома си

Ученички от Асеновград дават пример на свои връстници. Три приятелки и съседки често чистят улицата и тротоара пред жилищата си от...

„Нито са се увеличили контейнерите, нито са се увеличили улиците, нито са се увеличили парковете, точно обратното, гражданите на Велико Търново намаляват“, заяви общинският съветник Петко Тюфекчиев.

Според старопрестолния клон на БСП необходимостта от повишаване на разходите на Община Велико Търново за изпълнение на дейностите по чл. 66, ал. 1 от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) за 2019 г. не е обоснована. Освен това, внесеното предложение не е съобразено със законовата процедура по ал. 2 на чл. 63 ЗМДТ, която предвижда заповед на кмета на общината и публично обявяване до 31 октомври на вида на предлаганите услуги по чл. 62 ЗМДТ, както и честотата на събиране и транспортиране на битовите отпадъци, с оглед тяхното обществено обсъждане, твърдят общинските съветници от БСП. Те са категорични, че не са спазени всички законови принципи, регламентирани в чл. 8 от ЗМДТ, а именно:

1. Възстановяване на пълните разходи на общината по предоставяне на услугата;

2. Създаване на условия за разширяване на предлаганите услуги и повишаване на тяхното качество;

3. Постигане на по-голяма справедливост при определяне и заплащане на местните такси.

Двама от всеки трима столичани имат претенции към чистотата в София

Двама от всеки трима столичани имат претенции към чистотата в София. Данните са от анализ на Евростат, посветен на "Зелената седмица в ...

„В началото на управлението на ГЕРБ през 2011 г. в общината имаше акумулирани 3 млн. лева на депозит като резерв за тези дейности. В годините тези средства се стопяват, като в началото на този мандат са 2,100 млн. лева. Сега резервът е нула и се вадят още близо 2 млн. лева - 1,910 млн. лева от общинския бюджет. Това говори, че имаме едно шоково увеличение на разходите за тези дейности. Най-голямото увеличение е за поддържането на зелените площи - с 35% спрямо 2017 г. - от 3,3 млн. лева на над 5 млн. лева“, изброи Тюфекчиев. Тези площи в момента се поддържат от фирмата на общинския съветник Любен Велчев и общинското предприятие „Зелени системи“. Тюфекчиев смята, че ако следващата година не е била изборна, предложението щяло да е за увеличаване на такса „Битови отпадъци“. Но сега това се отлага и започва тегленето на средства от бюджета на общината, които са за детски градини, ремонти на улици, тротоари и други.

Общинските съветници от БСП обръщат сериозно внимание на факта, че план-сметката не е детайлизирана, за да се види какво конкретно ще се прави и с какви средства.

Валерия Дончева подчерта, че на първо място са предлагали диалог за политиката за управление на отпадъците. „Отговорът беше, че слагаме каруцата пред коня и не е дошло време да се говори за това. От Националното сдружение на общините предлагат отлагане на проблема. Но това не е решение на проблема, защото цената трябва да бъде такава, каквато могат да си я позволят гражданите на Велико Търново. Ние като Общински съвет дадохме съгласие за промяна предназначението на земя в землището на Шереметя, когато имаше намерения за този терен да се изгради инсталация, осигуряваща 200 работни места, намаляване цената на парното и намаляване на такса смет. После два пъти питахме кмета за този проект. Втория път през лятото на тази година и той отговори, че няма отказ от „Топлофикация“ за този проект, т.е., процедурата е в ход.

Ние следим този проблем в няколко аспекта. На първо мястокачеството на услугата на извозването на битовите и строителните отпадъци, което не е добро. На второ място таксата, която заплащат гражданите и доколко тя отговаря на качеството на услугата. Нито услугата се е подобрила, нито зелените площи и улиците са се увеличили, за да се увеличават средствата. На трето място - контролът за почистването на отпадъците. Има наличие на много нерегламентирани сметища, които или не се почистват, или, ако се почистват, отново се появяват. Как Общината като възложител контролира фирмата изпълнител на извозването на битовите и строителните отпадъци?!

Наше предложение от много години е да се изгради едно общинско предприятие за извозване на отпадъците или да се разшири дейността на съществуващото общинско предприятие „Зелени системи“. Така, исканите средства могат да бъдат спестени. Не може визията за развитие и управление на Велико Търново да е от избори на избори. Трябва да се мисли по-дългосрочно, с перспектива поне 10 години напред, защото всички живеем в този град. Трябва да се търсят най-добрите решения за гражданите на Велико Търново“, заяви Дончева.

Хиляди килограми опасни отпадъци събраха във Велико Търново

В кампанията за събиране на опасни отпадъци от домакинствата, която се проведе на 8 и 9 октомври 2018 г. във Велико Търново, са предаде...

Според съветниците от БСП момента за промяна е подходящ, тъй като договора за част от дейностите, възложени на външна фирма, скоро изтича.

Общинският съветник Стоян Витанов допълни, че при извършване на дейностите за поддържане на чистотата от общинско предприятие, само от ДДС (20%) и данък печалба (10%) цената на услугата ще спадне с 30%. Според него, увеличението за поддържане на чистотата с 2,200 млн. лева е драстично – от 2,810 млн. лева в началото на мандата до 5,011 млн. сега, при същия обем на работата и намаляващ брой на обслужваното население. Също така, отговорността за изпълнението на тези дейности трябва да бъде лично на кмета на общината, смятат от БСП. Общинското предприятие се контролира от кмета. „Глобите на фирмите-изпълнители не решават проблемите“ – подчерта той.

Витанов наблегна и на законосъобразността, която кмета на общината трябва да спази при внасянето на това предложение: „Заповед няма относно вида на услугата и цикличността на извозване на отпадъците. Хората имат право да знаят за какво си дават парите и да контролират как се извозват отпадъците. За селата на една седмица ли е, на две седмици ли е – в тази заповед това трябва да го има. Общественото обсъждане е другия проблем – предложението е входирано на 6-ти декември, срокът е един месец, а до 31 декември трябва да сме приели тази план-сметка. Няма как да бъде свършено общественото обсъждане. Няма и доклад за обосновка на разходите. В крайна сметка гражданите ги интересува какви пари дават и как се извършва тази услуга. Буквално е шокиращо, че при 2 милиона и сто хиляди лева в началото на мандата, тия пари бяха опукани – използвам израз на премиера. И не само бяха опукани, ами сега се искат и данъчни приходи. Управляващите в държавата и общините в момента са в паника и те не случайно отлагат за след 2022 г. да влязат в сила промените. Говорим за справедливо заплащане на таксата, защото за никого не е тайна, че сега бизнесът поема по-голямата част. И утре, когато се въведе справедливото заплащане, голямата тежест ще падне върху гражданите. Експертни становища и в отговор на кмета се говори за 100% покачване на тая такса. И тъй като разходите нарастват и резерва е опаткан, се дърпа от данъчните приходи, които могат да отидат за други дейности.

Ние не само няма да гласуваме това предложение, но като акт на гняв, на протест, може би ще напуснем залата на общинския съвет, когато се гледа тази точка. Защото ние това, което имаме да казваме, го казваме на вас, медиите, за да го споделите с гражданите. Няма какво повече да си кажем с управниците и с кмета, освен поредното предложение.

Не знам областния управител как ще реагира, защото законът трябва да бъде спазен, и дали ще пусне това решение, тъй като мнозинството ще си го вземат. Надявам се и други колеги с трезви глави, необременени от личните цели на едно управление, да не приемат тази план - сметка и да вземем мерки, каквито сме предлагали многократно, които постепенно да създадат условия за облекчаване на този шок, който очаква гражданите", каза в заключение Витанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Товарен влак удари джип на жп прелез във Великотърновско

Възрастна пешеходка загина при катастрофа във Велико Търново

Жена роди на паркинга на болницата във Велико Търново

След силната буря: Оценяват щетите във Великотърновско

Заради градушката: Кризисният щаб се събра на среднощно заседание във Велико Търново

ГЕРБ са първи и във Велико Търново

Акция срещу купения вот и битовата престъпност: Шестима задържани във Великотърновско

Горна Оряховица под полицейска блокада

В Лясковец подкрепиха проф. Костадин Ангелов и идеята на ГЕРБ-СДС за мобилни медицински екипи

Откриха изчезналото във Велико Търново 11-годишно дете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Велико Търново