Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безплатни консултации за жертви на домашно насилие във Велико Търново

03 септември 2020, 16:55 часа • 855 прочитания

Жертви и извършители на домашно насилие от Велико Търново ще получават безплатни психологически и правни консултации в рамките на проекта „Да не оставим нито едно нуждаещо се лице без грижа – Защита на правата на уязвими лица, пострадали от домашно насилие в София, Хасково, Свиленград и Велико Търново в условията на пандемия“. Реализацията му е свързана с увеличения брой оплаквания от жители на посочените градове. Това съобщи пред журналисти Елена Трифонова от фондацията - изпълнител, „Български център за джендър изследвания”, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Трифонова уточни, че се предвижда да бъдат обхванати общо 55 лица, като 50 от тях са жертви. Официално дейностите са стартирали през юни, а средствата са осигурени от Правосъдното министерство. Основна цел е придобиването на нова нагласа и разбиране на насилието като неприемлив модел на поведение чрез осъзнаване на собственото агресивно поведение по отношение на близки хора и придобиване на нови навици за решаване на конфликти и спорове без използване на агресия. Помощ в реализацията на местно ниво осигурява Община Велико Търново. В тази връзка Росица Димитрова, директор Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ изрази благодарност за подкрепата, която администрацията получава за решаване на проблема.

„Тук е мястото да кажа, че в нашата община вече имаме не един, а два кризисни центъра за лица, пострадали от насилие, за лица жертва на трафик, за лица изпаднали в кризисна ситуация или беда. Нашите услуги покриват не само територията на община Велико Търново, на област Велико Търново, но и на цялата страна, съгласно промените в законодателството“, обясни Росица Димитрова. Тя уточни, че към момента в двата има настанени три лица, а от 18 юли до днес са преминали общо петима души. Тече разглеждането и на още два случая, като в най-скоро време се очаква и ново настаняване. За посочения период са направени общо 14 консултации на терен в общините Велико Търново, Павликени, Елена и в района на Лясковец. Консултирани по телефона са и други петима души.

Всеки, който има нужда от подкрепа, може да я получи на националната безплатна денонощна линия. Телефонът е 0800 11 977. Номерът на Кризисния център във Велико Търново е 0882 062 166.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес