Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Усещане за празник - сборна изложба във Варна

01 декември 2014, 16:40 часа • 10669 прочитания

Ако трябва да определя годината, която си отива бих я нарекла щедра, както на изправящи ни на нокти събития, така и на такива, които сгряват и осмислят усилията ни.  Преминала под знака на СТИХИЯТА НА ВОДАТА,/ сполетяла в май галерията ни във Варна, а в октомври галерията ни в Кранево/ с широки пръсти ни обсипа и със знаци на внимание. 

Особено ценен бе жестът на Сергей Сергеев, поет, режисьор, сценарист и най-важното  - предан приятел, обявил се за арт летописец на галерията. Като подарък за четвъртия рожден ден на „Арт Маркони“ той постави спектакъла „Вещицата“по А.П.Чехов. Изумително бе, че успя да види героите в лицата на поетите Милена Белчева, Венцислав Василев и кап. Румен Търев, премерили поетично перо и отличени в много национални поетични конкурси. 

Особено задължаващи бяха почетния знак и лента на кмета на Варна, г.н Иван Портних, за арт мениджмънд. Благодарна съм на всички творци, представили творчеството си в галерия „Арт Маркони“, инициирали това предложение. 

На почетната витринка върху пианото има още един знак на внимание – от Мария Чиприянова, легендарната варненска треньорка по художествена гимнастика. Макар и не свързан с галерията този жест ми е особено скъп и има отношение към качествата ми на организатор, какъвто винаги съм се смятала. 

Бих нарекла 2014, година на предизвикателствата: 

През лятото отвори врати галерията ни в Кранево. Идеята за създаване позиция в Кранево не включва просто разширяване на търговската площ, а разширяване на полето за творчески изяви.  С поетите и писателите / хора живеещи не само в България/ имаме вече доста идеи, които прекрасно се вписват в натюрела на Кранево защото то има потенциал.

Другото предизвикателство бе фотографията. Дълго време отлагах нейното присъствие в галерията, поради слабия интерес и пазар, дължащ се на широкия достъп и разпространение на фотографска техника с добри възможности. И двете изложби - на Стамат Стаматов и на Галя Георгиева показаха, че магията е не в добрия фотоапарат, а във въображението на снимащия, неговия поглед, подход, усет и въображение че интересът към фотографията е подценяван, а пазарът има потенциал за разширяване. 

В подобен аспект се наложи и експериментът – малки театрални форми, който след премиерата на „Вещицата“, подсказа интересни възможности за развитие, разчупващи шаблона. 

В празничната изложба освен „обичайно заподозряните“ Васил Петров, Ивайло Евстатиев, Огнян Георгиев, Антон Антонов, Ангел Атанасов, Любен Пашкулски, Димитър Манолов  , Стефан Хаджи-Николов  и всички познати имена на творци, трайно свързали творчеството си с галерия „Арт Маркони“ ще видим платната на Златка Декова, Димитър Христов, Петкан Наков, Валентин Балев, Олга Матвеева, Клементина Манчева и Явор Радушев. Това са автори, които се надявам да бъдат често явление в афиша на галерията. 

Към пожеланието си за весели празници, ще добавя и картината на Ивайло Евстатиев „Само за приятели“. Символиката, която намирам в рибата калкан е рядката й поява, обуславяща цената и предопределяща, че си заслужава да угостим само на най-бизките и приятелите. Нека е споделена трапезата и обичта, нека празникът се чувства както в домовете, така и в душите ни!

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес