Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Общинските съветници във Варна одобриха по-високи цени за такситата

17 декември 2018, 18:35 часа
Реклама

След дълги дебати, съветниците от транспортната комисия приеха предложение за по-високи цени на таксиметровите услуги.

Така такситата във Варна ще возят на минимални цени от 88 стотинки на километър през деня и 98 стотинки нощно време. 

Досега плащахме съответно 75 стотинки и 85 стотинки на километър. Предложението за поскъпването трябва да бъде одобрено на предстоящата сесия на ОбС – Варна, а след това има двуседмичен срок на обжалване.

Според представителите на таксиметровите компании, които присъстваха на днешното заседание, шофьорите практикували с минимална печалба. За да я постигнат се налагало да работят над позволения брой часове.

Така при прекарани зад волана 10-12 часа изкарвали по 20-30 лева. Сегашните цени, на които возят, били под себестойност. 

Димитър Карбов:

„През 2018-та има най-много заявления и издадени удостоверения за работа на таксиметрови водачи, което противоречи на твърдението, че от бранша работят на загуба. Пазарът може сам да регулира цената, доколкото сам прецени, че е рентабилна.

Нима някой ще обори, че всички возят на една и съща цена- не е ли това картелно споразумение? Не прехвърляйте вината на Общински съвет. При наличие на пазарна икономика в цялата страна, няма как да се месим в ценообразуването на каквото и да било.“

"Искам да отправя един апел в случай, че стигнем до решение за увеличение на цените. Апелирам за по-добро качество на услугата.

Нека, ако цените са по-високи, условията, които се предлагат на гражданите да са по-добри. Също така нека не променяме първоначалната цена, както и цената за престой.", заяви председателят на Общинския съвет- Тодор Балабанов.

От членовете на транспортната комисия единствено Димитър Карбов (НСФБ) гласува против увеличението на минималните тарифи.

Надежда Георгиева
Надежда Георгиева Отговорен редактор
Новините днес