Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Недоволство срещу изграждане на център за наркозависими във Варна

21 август 2024, 08:05 часа • 700 прочитания

Жители на варненския квартал "Ален мак" недоволстват заради откриването на център за лечение на зависимости в района.

Хората са притеснени, че наркозависими ще се лекуват на метри от домовете и децата им. Те заявиха, че в близост се намира  Свободният университет, училища, детски градини и подобен тип центрове нямат място в жилищен район.

ОЩЕ: НАП и Агенция „Митници“ ще се борят срещу хазарта и наркотиците

"Казаха ни, че в края на август ще отворят наркокомуната. И без друго тук има много престъпност. Районът ще стане високорисков", заяви един от протестиращите в ефира на Нова телевизия. 

Пред БНТ човекът, който създава центъра, беше категоричен - наркодилъри няма как да идват, защото говорим за хора, които нямат пари, затова са в комуната. Те заслужават втори шанс и се стараят да поправят живота си, обясни той.

Протестиращите жители на "Ален мак" обаче са категорични, че на тези хора трябва да се помага и да се лекуват, но не искат центъра в квартала си. Те са събрали близо 400 подписа против изграждането на центъра, а в социалната мрежа Facebook има и петиция. Има и юридически въпрос дали с изграждането на центъра (комуната) е спазено българското законодателство - чл. 39, ал. 2 ЗУТ. Той гласи, че при промяна на предназначението на част или на цяла сграда в жилищни, курортни или вилни зони, когато преустройството е свързано с масов достъп на външни лица и наднормено за зоната шумово и друго замърсяване, освен спазване на изискванията по чл. 38 е необходимо и изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици и носители на ограничени вещни права в съседни поземлени имоти.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес