Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имало запориране и отнемане на имущество на жители на Игнатиево

05 юни 2015, 17:15 часа • 12287 прочитания

Двама жители на Игнатиево са били проверявани от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) преди години, предаде БГНЕС.

След като Нова телевизия повдигна въпроса за охолния живот в палати и скъпи коли на джебчиите от Игнатиево и полицаите, които са ги покровителствали, в града бе проведена и специализирана полицейска акция и задържани общо 13 души.

Днес (5 юни) от КОНПИ съобщават, че справка в регистрите на комисията е показала, че по реда на отменения Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, обект на проверки от страна на комисията са били двама жители на общината.

През 2012 г. с решение на Варненския окръжен съд е запорирано имущество на Димо Йорданов за над 200 000 лв. То включва недвижим имот и два автомобила. За започване на процедура по отнемане на имущество КОНПИ чака осъдителна присъда срещу Йорданов, който е обвиняем за измама.

През 2011 г. Варненският окръжен съд е уважил иск на КОНПИ за отнемане на имущество на Георги Кирилов заради влязла в сила осъдителна присъда. От него се отнема имущество на обща стойност над 100 000 лв, което включва недвижим имот, лек автомобил и суми от продажба на имущество. Кирилов има присъда за предлагане и даване на подкуп на инспектор в Транспортна полиция – Варна.

Припомняме, че в края на миналата седмица депутати от ГЕРБ внесоха законопроект, с който се иска промяна по отношение на незаконно придобитото имущество. Предложението е всяко недекларирано имущество да се счита за незаконно до доказване на противното. Отделно се иска директорите на териториалните агенции на КОНПИ да могат да искат писмено информация от Националния статистически институт (НСИ) за годишните финансови отчети на юридическите лица, за които има подозрение за незаконно придобито имущество. Те ще могат да искат и падане на застрахователната тайна за проверявано лице. И се предвижда мандатност на членовете на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) - не повече от два мандата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес