Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво се използва калиевият перманганат?

18 септември 2024, 08:20 часа

Ако сте чували за пръскане на културите с калиев перманганат, вероятно знаете, че той е изключително полезен за тях, предпазва ги от редица увреждания и вредители и помага за нормалното им развитие и добрия добив.

Калиевият перманганат обаче далеч не намира своето място и ползи само в земеделието и градинарството. За какво се използва калиевият перманганат е въпрос с много верни отговори, като само вътрешния прием не е сред  тях, тъй като калиевият перманганат е отровен и ако се погълне, води до задух, гадене, повръщане, синдром на респираторен дистрес, като не е изключен дори летален изход. Вижте другите възможни употреби на калиевия  перманганат, отговарящи на въпроса за какво се използва калиевият перманганат.

За какво се използва калиевият перманганат?

Още: Как да използвате калиев перманганат в градината: Тайната на опитните градинари

- Употреба за дезинфекция

Калиевият перманганат е толкова силен, че се използват едва няколко кристалчета от него, разтворени в цял литър вода, като целта на този така силно разреден разтвор е да не може да предизвика изгаряне и увреждане на кожата, когато се прилага върху нея, а това се случва при куп заболявания. Ако се добави по-голямо количество перманганат или по-малко вода разтворът изгаря кожата при допир. Може да се ориентирате и по цвета дали разтворът е безопасен, за което свидетелства получен много бледо розов цвят, докато цвета на кристалите е толкова тъмен, че изглеждат почти черни.

Открит за медицината преди малко по-малко от два века и признат като лекарство официално от СЗО, калиевият перманганат намира приложение за дезинфекция в тази сфера, както и за лечение на редица кожни заболявания като дерматити и езкеми, така и за  лечение  на гъбички и особено  на гъбички по краката.

Използва се при дезинфекция при наранявания, рани, тяхната обработка, както и в стоматологията.  Някои го сочат като ефективно средство при хемороиди и кокоши трън, ангина и други заболявания, но употребата в тези случаи е по-скоро свързана с народната медицина, а не с конвенциалната.

Още: 5 приложения на калиевия перманганат, които всеки градинар трябва да знае

Източник: Healthline

-  Нестандартна употреба

Като багрило за тъкани например, което може да използвате в домашна среда. Може да превърнете бялата тениска в уникат и продукт на изкуството с помощта на ластици и калиев перманганат. В дигиталното пространство има достатъчно клипове как се случва това.

- Употреба в градинарството

Разтворът е изключително полезен за превенция на заболявания по културите и има  изразено антибактериално и противогъбично действие. Препоръчва се като ефективен и икономичен от опитните градинари и като органично средство за освобождаване на азот в почвата. Така, както е дезинфектант за човешката кожа, калиевият пармангенат е ефективен дезинфектант и за растенията, които предпазва от вредители и подобрява наличността на кислород в почвата. Той е и ценен източник на калий за растенията, като съществен увеличава растежа и развитието им. Ефективен е и за премахване на вредители и лечение на брашнеста мана.  

По отношение на гъбичните инфекции по растенията засегнатите места следва да се обтрият с тампон. Препоръчва се и употреба на калиев перманганат  за обеззаразяване на новата почва на растението  и  засаждането му в тази така обеззаразена почва,  както и за измиване на употребявана саксия с висококонцентриран разтвор на калиев перманганат също с цел обеззаразяване.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес