Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво са много полезни костилките от маслини?

18 септември 2023, 15:00 часа
Реклама

Маслините се използват широко за добавяне на вкус към различни кулинарни ястия или просто за предястие. Костилката на маслината е обгърната в ядлива пулпа. За да се консумират, маслините се подлагат на мариноване, което омекотява естествения им горчив вкус.

Д-р Алан Коща разказва следното за тях. 

Колкото до хранителните свойства, можем да кажем, че маслините се състоят главно от вода (около 75 до 80% от общия състав). Те също имат степен на мазнини в диапазона от 11 до 15% (предимно добри мазнини, мононенаситени видове), въглехидрати между 4 и 6% (главно под формата на диетични фибри) и малко протеини.

Това, което малцина знаят, е, че костилките на маслините под една или друга форма – обикновено смлени на прах, превърнати в таблетки или просто гълтани заедно с пулпата, допринасят сериозни ползи за здравето.

Костилките от маслини помагат при диабет и прочистват червата

Предимства на маслиновите костилки.

1. Намаляват прекомерното възпаление на кожата

Костилката на маслината съдържа изобилие от фенолни антиокислители, както и противораковите съединения сквален и терпеноид. В нея има също така висока степен на ненаситена олеинова мастна киселина, която намалява прекомерните възпаления.

2. Предотвратяват анемия

Важна полза от маслиновите костилки е, че представляват добър източник на желязо, което увеличава броя на червените кръвни клетки. Недостигът на желязо може да причини анемия, която води до мигрена и обща слабост.

3. Балансират хормоните

Костилките на маслините са с висока степен на мононенаситени мазнини - здравословни видове мазнини, които ограничават рисковете от затлъстяване. Проучванията демонстрират как мононенаситените мазнини помагат за подобряване на инсулиновата чувствителност, намаляване на коремните мазнини и балансиране на хормоните.

4. Против свободните радикали

Свободните радикали провокират инсулт, рак и инфаркт. Врагът на свободните радикали са антиокислителите, а маслиновите костилки изобилстват с антиокислители. Това означава, че всеки път, когато ги поглъщате, вие ограничавате свободните радикали.

5. Подобряване на паметта

Костилките на маслините съдържат полифеноли - естествени химикали, които намаляват окислителния стрес в мозъка. Като приемате ежедневна порция здравословни костилки от маслини, можете да помогнете за подобряване на паметта си.

6. За костите

Изследвания сочат, че олеуропеинът - мощен екстракт от маслиново дърво, има силата да подобри развитието и заздравяването на костите.

7. Намаляване на апетита

Като приемете няколко костилки от маслини преди хранене във вид на прах или таблетки, можете да регулирате апетита. Това е така, защото мастните киселини в костилката на маслините забавят процесите на храносмилането и стимулират хормона холецистокинин – а той именно изпраща съобщения за удовлетворение до мозъка.

Какво се случва с тялото ви, ако преглъщате костилките на маслините?

8. Намаляване на болката

Маслиновите костилки съдържат канталово масло - вещество с противовъзпалителни средства, което действа в качеството си на натурален аналгетик.

9. Енергийни свойства

100 грама костилки от маслини съдържат 115 калории, които се състоят от 10-15% здравословни мазнини и 80-85% вода. Тази комбинация е чудесна за хидратиране на тялото и увеличаване на енергията, особено защото предоставя енергия, освобождаваща се постепенно и бавно.

10. Сърдечно-съдово здраве

Свободните радикали извършват процес на окисляване на холестерола - така кръвоносните съдове претърпяват увреждане и в артериите се трупат мазнини, което води към рискове от инфаркт. Антиокислителните хранителни вещества в костилките на маслини пречат на това окисляване на холестерола и така спомагат в предотвратяването на сърдечни заболявания.

Други ползи от маслиновите костилки са следните.

  • Намаляват негативните ефекти от дегенерационни процеси – например, болестта на Алцхаймер.
  • Овладяват злокачествени и доброкачествени тумори, включително вени в първоначално разширение.
  • Предотвратяват формирането на кръвни тромби, които носят рискове за инфаркт.
  • Поддържат имунната система.
  • Представляват източник на фибри като алтернатива на плодовете и зеленчуците.
  • Намаляват мазнините по корема и установяват хормонален баланс.

Внимание! Статията има само информативен характер. Винаги търсете медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес