Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всекидневното дъвчене на дъвка може да ви доведе сериозни беди - ето какви!

10 юли 2023, 15:00 часа

Дали дъвката е вредна за зъбите? Да разберем кои навици нарушават здравето на устата, е много важно за предотвратяване на кариес, зъбни инфекции и други проблеми от този род. Когато сте осведомени за това, ще можете да избягвате повечето храни и напитки, които увреждат зъбите.

Ето какво обяснява д-р Сесилия Мария Коща за рисковете, които носи за устното здраве прекаленото дъвчене на дъвка

1. Захарта в дъвката може да причини кариес на зъбите

Консумирането на различни приятни лакомства с много захар (както дъвка, така и бонбони, шоколад и др.) може да бъде определящ фактор за появата на кариес. Проблемът е точно в излишната захар, която улеснява появата на бактериални огнища. Дъвките с големи количества захар, каквито са повечето, са вредни за зъбите. В крайна сметка едва ли някой си мие зъбите веднага след дъвченето на дъвка. Така захарта „засяда“ в зъбите с часове.

Ако глътнете дъвка, може да се сблъскате със следните проблеми

Чрез консумация на дъвка с твърде много захар, pH на устата става по-киселинно и създава по-благоприятна среда за кариогенни бактерии. Киселинните вещества, при това, също са склонни да износват зъбния емайл - което в дългосрочен план дава възможност за образуване на кариеси и други зъбни проблеми. Затова избягването на излишната захар в ежедневието, както и обръщането на внимание на зъбната хигиена е много важно, за да се предпазим от различни устни заболявания.

2. Прекомерното дъвчене може да причини челюстни проблеми

Знаете ли, че дъвченето често може да причини проблеми с темпоромандибуларната става – тоест, ставата, която свързва долната челюст с основата на черепа? Многократно повтарящото се движение на дъвчене нарушава здравето на челюстта. „Когато тази става работи повече, отколкото би трябвало, тя се претоварва, причинява главоболие и в някои случаи дори още по-сериозни, свързани с такова натоварване, проблеми“, казва зъболекарката д-р Сесилия Коща.

Дисфункциите на темпоромандибуларната става често се причиняват от лошия навик да се дъвче прекалено много дъвка. Затова избягването на прекомерното и многократно повтарящо се дъвчене е важна стъпка за предотвратяване на по-сериозни проблеми.

Опасно ли е, ако глътнем дъвка?

3. Много твърдите дъвки амортизират зъбите и венците

Когато се консумира в излишък, дъвката също може да причини зъбна ерозия. Има някои видове дъвки, които са още по-вредни в това отношение, тъй като те изискват по-големи усилия от страна на челюстите, венците и зъбите. Много твърдите дъвки изхабяват зъбите и венците повече, особено ако човекът има навик да дъвче много често. Ето защо, избирането на по-мека дъвка и, за предпочитане, без захар може да бъде добра алтернатива за хората, които са свикнали с дъвките.

Как да избегнем орални проблеми?

Ако имате навика да дъвчете дъвка, но искате да намалите вредите, които сладкото причинява на здравето, има някои съвети, които може да се следват. Д-р Коща посочва, че съществуват по-малко вредни алтернативи. Препоръката е да се консумират дъвки без захар, за да се намалят рисковете за кариес, вместо сладката дъвка да ни е нещо като талисман в продължение на много часове – един крайно вреден „талисман“.

Също така си струва да се спомене, че намаляването на консумацията на сладкиши и засилването на грижите за орална хигиена допринасят за здравето на устата и зъбите. Използвайте мека четка за зъби, не натискайте с нея, намерете подходяща паста, също употребявайте конци за зъби – и скоро ще усетите разликата в положителна насока.

Внимание! Статията е само за сведение и информация, без да предоставя медицински инструкции. Обръщайте се винаги към специалист-медик!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес