Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Внимавайте с приема на кафе, ако пиете тези лекарства

21 май 2024, 21:07 часа
Реклама

Кофеинът е съществена част от ежедневието на много хора. Независимо дали под формата на сутрешна или следобедна чаша кафе, кофеинът е широко консумиран стимулант, който може да повлияе на тялото ви по различни начини.

Вижте още: 7 храни, които ще понижат кръвното ви налягане

Наред с енергизиращите си качества, кофеинът има сложна връзка с лекарствата, която не бива да се пренебрегва. Разбирането как кофеинът взаимодейства с определени лекарства е от решаващо значение за ефективното управление на вашето здраве и избягването на потенциални усложнения. Тук ще разгледаме влиянието на кофеина върху определени лекарства, ще обсъдим неговите потенциални рискове и странични ефекти и ще предоставим експертни насоки за безопасна консумация на кофеин. 

4 начина, по които кофеинът може да повлияе на вашите лекарства

Въпреки че кофеинът е широко обичан стимулант, рекламиран заради неговите енергизиращи ефекти и ползи за здравето, Харис-Пинкус предупреждава, че положителните качества на кофеина могат да бъдат повлияни, когато се комбинира с определени лекарства или медикаменти: „Кофеинът може да увеличи или намали ефективността на определени лекарства, в зависимост за това как се метаболизират лекарствата."

1. Увеличава риска от кървене с лекарства за разреждане на кръвта

Кофеинът може да взаимодейства с разредители на кръвта като варфарин (Coumadin) и да увеличи риска от кървене, предупреждава Харис-Пинкус. Варфаринът действа чрез инхибиране на активността на витамин К, който е от решаващо значение за съсирването на кръвта. Кофеинът може да повлияе на метаболизма на варфарин, потенциално причинявайки разреждане на кръвта и увеличавайки риска от кървене, според изследвания.

2. Може да намали абсорбцията на лекарства за щитовидната жлеза

Консумацията на кофеин може да попречи на усвояването на някои лекарства за щитовидната жлеза, като левотироксин (Synthroid), използван за лечение на хипотиреоидизъм. Кофеинът може да намали абсорбцията на левотироксин в стомашно-чревния тракт, което води до намалена ефективност, предполага проучване от 2022 г.

Вижте още: Кардиолози: Тези плодове пазят здраво, яжте ги всеки ден

3. Може да засили ефектите на лекарствата за ADHD

Медикаменти като метилфенидат (Ritalin) обикновено се предписват, за да помогнат за подобряване на фокуса и концентрацията при тези с дефицит на вниманието/хиперактивност. Въпреки това, кофеинът може да взаимодейства с тези лекарства и може да увеличи техните стимулиращи ефекти. Лекарствата за ADHD, като Adderall и Ritalin, комбинирани с кофеин, могат да увеличат чувството на тревожност, безсъние, нервност и потенциални сърдечни проблеми.

4. Може да промени нивата на естроген с орални контрацептиви

Кофеинът може да взаимодейства с оралните контрацептиви и да повлияе на това как тялото ви метаболизира естрогена. Някои проучвания предполагат, че кофеинът може да повиши нивата на естроген при жени, приемащи орални контрацептиви. Оралните контрацептиви могат да инхибират ензима, отговорен за разграждането на кофеина, така че може да почувствате продължителни или по-значими ефекти.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес