Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Важно: Как да почиствате и поддържате пиърсинг на носа?

13 август 2024, 13:57 часа

Пиърсингът на носа може да заздравее и да се поддържа добре с редовно почистване. Но при всеки пиърсинг винаги има риск от инфекция или белези и пиърсингът да бъде отхвърлен.

Нов пиърсинг на носа изисква често почистване. Както всеки нов пиърсинг, редовните почиствания помагат да се предотвратят остатъците от пиърсинга, като същевременно се предотвратява инфекцията.

Допълнителните грижи обаче не спират дотук. Ще трябва редовно да се уверявате, че пиърсингът на носа и бижутата ви са в добра форма, за да предотвратите бъдещи проблеми.

Прочетете, за да научите тънкостите на грижата за пиърсинга на носа. Можете също да говорите с вашия пиърсър за конкретни съвети, съобразени с вас.

Последващи грижи за пиърсинг на носа

Поставянето на пиърсинг на носа е относително бърз процес. Процесът на оздравяване обаче не е толкова бърз. Отнема няколко седмици и до няколко месеца, за да може пиърсингът да заздравее напълно. През първите няколко дни пиърсингът на носа ви ще бъде червен, възпален и вероятно болезнен.

Първата стъпка към последващата грижа за пиърсинга на носа е почистването. Вашият пиърсър ще препоръча изплакване с физиологичен разтвор, което да използвате поне два пъти на ден. Можете също така да обмислите използването на свой собствен DIY изплакване с морска сол или дори масло от чаено дърво, ако носът ви е особено нежен.

Също така ще искате да сте сигурни, че сте оставили оригиналното бижу на място, докато пиърсингът заздравее. Смяната на бижутата ви излага на риск от инфекция. Освен това рискувате да оставите дупката за пиърсинг да се затвори.

Не докосвайте пиърсинга, освен ако не го почиствате с наскоро измити ръце - може случайно да въведете бактерии и да причините инфекция.

Нелекуваната инфекция на пиърсинга на носа може да доведе до назална травма и множество други симптоми, включително затруднено дишане и промяна във формата на носа.

С какво да почистите пиърсинга на носа

Центърът за здраве на младите жени казва, че са необходими средно два до четири месеца, за да може пиърсингът на носа да заздравее напълно. Вашият пиърсър може да ви помогне да определите това със сигурност.

Дерматолог: Имайте това предвид преди да си направите пиърсинг

След като пиърсингът ви зарасне, няма да се налага да почиствате мястото толкова често, колкото преди. Все пак ще трябва да почиствате пиърсинга на носа си от време на време, за да го поддържате. Това също ще помогне за предотвратяване на инфекция и белези.

За да почистите пиърсинга на носа си, ще ви трябват следните елементи:

  • изплакване с физиологичен разтвор или накисване с морска сол
  • памучни топки
  • плътни хартиени кърпи или памучни платове, тъй като тънкият материал може да се разпадне и да залепне върху бижутата

Ако правите собствено изплакване с физиологичен разтвор, смесете добре 1/4 чаена лъжичка морска сол в топла дестилирана вода. Можете да потопите памучните топки или хартиените кърпи в разтвора или да поставите носа си в чаша с вода.

Как да се грижим за пиърсинг на носа

Ще трябва да почиствате нов пиърсинг на носа два пъти на ден, но можете да го правите по-често.

След няколко месеца, когато вашият пиърсинг е напълно заздравял, можете да преминете към по-малко изплаквания и накисвания с физиологичен разтвор, като ги използвате само ако зоната на пиърсинга е мръсна или мазна. Можете също така да започнете да използвате мек сапун без аромат само за зараснали пиърсинги на носа.

Как да почистите пръстена на носа

В допълнение към почистването на пиърсинга на носа е важно да почиствате и бижутата на носа си. Това помага да се отървете от всяко масло, мръсотия или отломки, които са полепнали по бижутата. Можете също така да изплакнете потенциални бактерии, причиняващи инфекция.

Новите пиърсинг изискват почистване около и под шпилката. Докато преминавате към други видове бижута, докато пиърсингът ви зараства, е полезно да почиствате бижутата всеки път, когато почиствате пиърсинга. Това може да стане с обикновен физиологичен разтвор или обикновен сапун и вода.

Ако носите сребърни бижута в носа си, ще искате също от време на време да ги почиствате с професионален препарат за почистване на сребърни бижута. Това помага да се отървете от всякаква корозия, която потенциално може да заседне във вашия пиърсинг.

Безопасност и предпазни мерки

Що се отнася до пиърсинга на носа ви, да знаете какво да не правите е също толкова важно, колкото да знаете как да го поддържате. За да поддържате пиърсинг на носа:

Не прилагайте антисептици без рецепта, включително Neosporin. Ако мислите, че пиърсингът ви се заразява, продължете изплакванията с физиологичен разтвор и се консултирайте с вашия пиърсинг.

Не използвайте водороден прекис - това ще предизвика дразнене в пиърсинга.

Не въртете и не си играйте с бижутата на носа си, тъй като това ще раздразни пиърсинга.

Археолози откриха най-древния пиърсинг

Не докосвайте пиърсинга си с мръсни ръце.

Никога не споделяйте пръстени за нос или шпилки с други хора.

Никога не натискайте пръстена обратно в дупката за пробиване. Това може да увреди кожата ви. Ако не влезе веднага, внимателно поставете пръстена по посока на часовниковата стрелка, докато стегне.

Можете също така да помогнете за избягване на алергични реакции и други кожни чувствителни реакции, като изберете качествени пръстени за нос. Потърсете следните материали в бъдещ пръстен за нос:

  • хирургическа стомана
  • титан
  • 14-каратово или по-високо злато

Освен това е по-малко вероятно качествените бижута да се разпаднат в носа, което може да причини усложнения, ако бъдат погълнати или аспирирани.

Пиърсингът на носа може да заздравее и да се поддържа добре с редовно почистване. Въпреки това, както при всеки пиърсинг, винаги има риск от усложнения.

Инфекциите и белезите са най-често срещани при нов пиърсинг на носа, но все още могат да се появят и при зараснал пиърсинг. Отхвърлянето на пиърсинг е друга възможност.

Говорете с вашия пиърсър за всякакви усложнения при пробиване на носа, които могат да възникнат. Те може да препоръчат различен подход за почистване, нови бижута или друг пиърсинг на носа.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес