Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени назоваха 7-те навика, които увреждат мозъка

03 май 2023, 13:20 часа

Мозъкът е много важен орган в нашето тяло, който контролира много жизненоважни процеси. Правилното му функциониране е ключът към здравето и благополучието. Колко дълго ще функционира той, зависи най-вече от нас самите. За съжаление ежедневните ни навици и рутинни действия могат да увредят мозъка и да влошат когнитивните функции, паметта и настроението. 

Какво уврежда мозъка най-много?

Ето 7-те навика, които го правят:

Преяждане

Както е добре известно, честата консумация на обилни ястия се отразява негативно на храносмилателната система и води до затлъстяване. Това, което много хора не осъзнават обаче, е, че преяждането има разрушителен ефект и върху нашия мозък! Това е така, защото то води до втвърдяване на мозъчните вени и ускорява стареенето на мозъка. Това допринася за намаляване на жизнения тонус, забавя мозъчните функции и когнитивните способности и дори увеличава вероятността от развитие на дегенеративни заболявания като болестта на Паркинсон или Алцхаймер.

Прекомерна консумация на захар

Мозъчната функция се влияе неблагоприятно и от прекомерната консумация на продукти, богати на прости захари, особено на сладкиши. Въпреки че мозъкът се нуждае от глюкоза като гориво, за да обработва правилно данните и да ги съхранява в паметта, прекомерното количество захар може да навреди на мозъка. Сладкишите могат да предизвикат колебания в нивата на глюкозата в кръвта, които допринасят за влошаване на настроението, паметта и когнитивните функции. Ето защо, за да се грижите за мозъка, е добре да избягвате консумацията на сладкиши, особено на такива, богати на фруктоза.

Покриване на главата с възглавница

За да заглушат шума или други досадни външни звуци, някои хора поставят възглавница върху главата си през нощта. Това обаче не е добра идея, тъй като е вредно за мозъка! Това води до увеличаване на нивата на въглероден диоксид и намаляване на нивата на кислород, което допринася за хипоксия в мозъка. Когато това състояние се развива постепенно, е лесно да се пренебрегнат неговите симптоми, които не са много очевидни. Могат да се появят проблеми с концентрацията и паметта, прекомерна сънливост или психични разстройства.

За първи път учени записаха активността на умиращия мозък

Пребиваване в замърсена среда

Замърсеният въздух е толкова опасен за дихателната и кръвоносната система, колкото и за нервната система и мозъка. Смогът и други токсични вещества могат да попречат на обмена на газове и на доставянето на кислород до клетките, което води до намалена ефективност на мозъка. Някои от компонентите на замърсения въздух могат да увредят мозъчната тъкан и да стимулират опасни възпалителни процеси (напр. глиоза). Това води до забавяне на когнитивните функции или до нарушаване на паметта и концентрацията.

Пушене

Пушенето на цигари също е опасно за мозъка. Този вреден навик допринася за намаляване на дебелината на мозъчната кора и за загуба на сиви клетки. Тогава могат да се появят когнитивни нарушения и проблеми с паметта, възприятията и вниманието. Цигарите също така увеличават риска от деменция и болестта на Алцхаймер. Този процес обаче може да бъде спрян чрез пълен отказ от цигарите.

Хранителни вещества, които помагат да поддържате мозъка си здрав

Липса на сън

Адекватният сън осигурява на мозъка почивка и регенерация. Липсата на сън ускорява смъртта на мозъчните клетки и причинява трайни промени в този орган. Когато сме лишени от сън, се чувстваме уморени, имаме лошо настроение и времето ни за реакция е удължено. Оскъдният сън също така ни кара да пропускаме ключови етапи от цикъла на съня, отговорни за регенерирането на определени неврони и консолидирането на новопридобитата информация и умения.

Липса на умствено обучение

Творческото мислене е много важно за мозъка. Тренировките на мисълта ще ни поддържат в добра умствена форма за по-дълго време и ще ни осигурят по-добра памет и способност за учене. Липсата на такива упражнения ще доведе до влошаване на състоянието на мозъка, по-бързото му остаряване и ще увеличи риска от деменция. Затова си струва да четете много, да научавате нови неща, да говорите често или да решавате различни пъзели и кръстословици. 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес