Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този на пръв поглед безобиден навик може да бъде дори по-лош за ноктите ви от гризането

21 юли 2024, 15:23 часа

Представете си това: маникюрът ви е на последно място и реакцията ви на колене е да започнете да го сваляте. Разбира се, може да изглежда, че просто се отървавате от грозния лак за нокти, но всъщност ноктите ви страдат – може би дори повече, отколкото биха от гризане.

Мислете за ноктите си като за бележник и си представете, че всеки път, когато вземете лака си, късате страници от бележника.

Ето какво искат да знаете експертите за премахването на лак за нокти.

Навик или нещо друго: Защо някои хора все още гризат ноктите си?

Как са структурирани ноктите

Първо, нека да разгледаме как са структурирани ноктите. Нокътната плочка е твърда, кератинизирана структура, съставена от слоеве клетки на ноктите или онихоцити – и това е, което повечето хора наричат ​​„нокът“.

След това има нокътното легло, структура от мека тъкан под нокътната плочка, която носи богат запас от нерви и кръв. „Коренът“ на нокътя се нарича нокътна матрица. Известен е като център за производство на нокти и включва лунулата, частично видимата полулуна в основата на нокътната плочка. И накрая, кожичките са директно върху матрицата на ноктите и служат като защитно уплътнение, което предотвратява навлизането на влага и инфекции в нокътния блок, обясни Стърн.

Защо не трябва да махате лака си за нокти

Може да е трудно да устоите на желанието да свалите лака си, този навик е един от най-лесните начини да увредите ноктите си. Това не само може да бъде болезнено, но откритите нокътни легла също могат да направят ноктите по-уязвими към условията на околната среда, които могат да причинят допълнителни щети.

Когато нанесете лак за нокти, той прилепва към горните слоеве на клетките на ноктите, които вече могат да бъдат крехки и склонни към лющене и лющене. Когато лакът за нокти бъде отстранен, тези най-горни слоеве от онихоцити също могат да бъдат отстранени по невнимание заедно с лака, оставяйки нокътя с неравна повърхност и бели петна, наречени кератинови гранулации. Въпреки че кератиновите гранули не са вредни по своята същност, те са признак на дехидратация и лечението може да наложи да си вземете почивка от лака за нокти като цяло.

Нещо повече, изваждането на лак за нокти може да причини състояние, наречено онихолиза, при което нокътната плочка се отделя от нокътното легло. След това нокътят трябва да бъде изрязан и това може да бъде наистина болезнено.

7 лака за нокти, които винаги изглеждат евтини

Освен че премахва повърхностните слоеве на клетките на ноктите и води до повърхностни неравности, нокътната плочка може да изтъни с течение на времето, ако брането е непрекъснато и хронично. Изтънените нокти вече нямат никаква структура. Те вероятно ще се хванат за най-простите неща, като чорапи, ризи или косата ви, и вероятно ще трябва да поддържате ноктите си подрязани късо, за да избегнете това да се случи.

Това не е всичко, свалянето на лак за нокти може да доведе до зачервяване на нокътните ви легла и може да доведе до чувствителност както към горещи, така и към ниски температури, също така предотвратява дълготрайността на маникюра с гел, тъй като гел лакът работи най-добре върху здрави нокти.

Ако ноктите ви са повредени в резултат на отлепване на лак, има някои домашни средства, които да обмислите. Единият е ексфолирането. Когато кожата ви е суха и се лющи, посягате към най-близката луфа или четка, за да ексфолирате мъртвите клетки – същата концепция важи и за нокътя. Ако трябваше да погледнете обелен, издърпан нокът под микроскоп, ще видите, че клетките на ноктите са отделени, повдигнати и отделени. Посягането към продукт за ексфолиране на ноктите може да помогне за ускоряване на възстановяването.

Маслата за кожички също могат да бъдат голяма помощ, тъй като ноктите, подобно на косата, са по-малко склонни към счупване, ако са правилно кондиционирани. Поддържането на нокътната плочка и кожичките в кондициониран вид ще насърчи здравословния растеж на ноктите и ще помогне да поддържате ноктите да изглеждат и да се чувстват по-добре.

И накрая, дайте на ноктите си въздух от всеки лак. Винаги е добра идея да оставите ноктите да се възстановят, преди да се върнете към козметиката за нокти.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес