Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТОП съвети за бърз и здравословен тен на плажа!

24 юли 2024, 13:01 часа

Когато е изложена на ултравиолетова радиация, кожата потъмнява или придобива тен. Въпреки че някои приравняват придобиването на тен със здравословен блясък, важно е да осъзнаете, че тенът в крайна сметка води до увреждане на кожата. Ултравиолетовите (UV) лъчи състаряват кожата, насърчават бръчките и увеличават риска от рак на кожата.

Ако възнамерявате да сте на слънце и бихте могли да придобиете тен на кожата, има начини да сте в безопасност, включително ефективно използване на слънцезащитни продукти, избягване на пиковите часове и пиене на много вода.

1. Изберете подходящ слънцезащитен крем

Когато избират слънцезащитен крем, повечето хора приемат, че SPF (слънцезащитен фактор) показва колко дълго можете да сте на слънце, преди да изгорите. SPF обаче ви казва нивото на осигурена слънцезащита. Колкото по-висок е SPF, толкова по-голяма е защитата.

2. Нанесете отново слънцезащитен крем

Една от най-големите грешки на слънцезащитния продукт е да забравите да го нанесете отново. Слънцезащитният крем обаче се изтрива. И дори да е водоустойчив, потта и плуването могат да го накарат да се отмие.

Повторно нанасяйте на слънцезащитен крем на всеки два часа, ако сте на открито и нанасяне отново след плуване или изпотяване. До 80% от слънчевите ултравиолетови лъчи могат да преминат през облаците дори в облачни дни, така че трябва да нанесете отново, дори ако смятате, че не сте изгрени.

3. Познайте цвета на кожата си

Познаването на тена на кожата ви може да ви помогне да определите максималното време, което трябва да прекарате на слънце. За да помогнат с това решение, изследователите са определили максимални времеви ограничения въз основа на тена на кожата.

Например, хората с много светла кожа трябва да прекарват само 10 минути на слънце, докато тези с маслинена кожа трябва да ограничат времето си до 50 минути. Определянето къде тонът на кожата ви попада в техните препоръки може да бъде полезно за определяне на безопасното време, което можете да прекарате на слънце.

4. Проверете UV индекса

Преди да прекарате известно време на слънце, може да искате да проверите UV индекса, който измерва силата на ултравиолетовото (UV) лъчение от слънцето. Познаването на дневното ниво може да ви помогне да разберете колко много се излагате на слънце. Това също може да бъде полезно, ако сте на почивка и не сте запознати със силата на слънцето в тази област.

Най-общо казано, колкото по-ниско е числото, толкова по-малко излагане имате. Например, вашето излагане е ниско, ако UV индексът е 3-4. По-висок е, ако индексът е около 7-9, а над 10 е изключително висок. Например в щати като Аризона и Флорида UV индексите обикновено са 10 и повече, докато в Аляска UV индексът се движи около единица.

5. Вземете слънце в извън пиковите часове

Повечето експерти препоръчват избягване на слънцето през най-горещата част от деня - между 10 сутринта и 16 часа. Рискът от изгаряне през този период от време е много по-висок. Вместо това изберете сянка през тези часове или останете на закрито, за да предотвратите увреждане на кожата си.

5 съвета за равномерен и бърз тен без вреда за здравето

6. Ограничете излагането на слънце

Въпреки че може да е изкушаващо да прекарате целия ден на слънце, това никога не се препоръчва. Ако планирате да отидете на плаж или басейн, помислете за ограничаване на излагането си със стол и чадър. Това ви позволява да стоите далеч от слънцето и да ограничите прекомерното излагане на кожата си. Чадърите осигуряват само SPF 3-8, така че все пак трябва да нанесете слънцезащитен крем.

7. Пийте много вода

Ако планирате да прекарвате време на слънце на плажа или в басейна, уверете се, че пиете много вода. Недостатъчното пиене може да изсуши кожата ви и да увеличи риска от заболявания, свързани с топлината.

Планирайте да пиете вода дори преди да ожаднеете. Ако вашият лекар ограничава количеството вода, което можете да пиете, защото приемате диуретици или хапчета за отводняване, консултирайте се с него, за да видите колко вода е безопасно да пиете при горещо време.

8. Носете шапка и слънчеви очила

Вашите очи, лице и устни са особено податливи на слънчево изгаряне и увреждане на кожата, така че искате да сте сигурни, че са защитени, ако планирате да сте на слънце. Изберете шапка със стегнато тъкано платно и периферия докрай, за да засенчите лицето, ушите и врата си. Избягвайте сламени шапки с дупки, които пропускат слънчева светлина.

Постоянното носене на слънчеви очила, когато сте на слънце, може да предпази очите ви от катаракта. Слънчевите очила предпазват и кожата около очите. Потърсете слънчеви очила, които предлагат UVB и UVA защита, и изберете обгръщащ чифт очила, за да предотвратите прокрадването на слънцето отстрани.

9. Бъдете изключително внимателни в близост до вода

Водата, пясъкът и дори снегът могат да отразяват слънчевите лъчи. Това отражение може да увеличи шанса ви за слънчево изгаряне и други увреждания от слънцето. Поради тази причина ограничете времето си на вода или седене на пясъка, нанасяйте редовно слънцезащитния си крем и търсете сянка, когато е възможно.

10. Прегледайте се за рак на кожата

Независимо колко време прекарвате на слънце, дерматолозите (специалисти по кожата) препоръчват всяка година да се подлагате на скрининг за рак на кожата. Това е особено важно, ако работите навън или прекарвате време на плажа или басейна. Колкото повече време прекарвате на слънце, толкова повече щети причинявате на кожата си, което може да доведе до рак на кожата. Освен това ранното откриване на рак на кожата обикновено води до по-добри резултати, като по-дълъг живот и по-добро качество на живот.

За да гарантира, че всеки има достъп до прожекции за рак на кожата, AAD предлага безплатни прожекции чрез своята програма SPOT за рак на кожата. Тази програма е предоставила повече от 2,8 милиона прожекции и е отворена за обществеността. Можете да намерите безплатен скрининг за рак близо до вас, като посетите уебсайта им и въведете своя пощенски код.

Как да получите безопасен тен по-бързо

Ако кожата с тен е приоритет, може да искате да проучите други възможности освен слънцето. Например, можете да помислите за получаване на спрей за тен. Има и лосиони, мусове и други продукти, които можете да опитате, за да придадете на кожата си блясъка, който искате. (Можете също така да придадете на кожата си здравословен блясък, като спортувате редовно, изпълнявате редовна рутинна грижа за кожата и ядете питателна храна.)

Помощ отвътре: 7 храни, които подобряват тена ви

Ако използвате автобронзант, прочетете съставките и се уверете, че са безопасни за вашия тип кожа - особено ако имате чувствителна кожа. Ето няколко съвета как да нанесете ефективно автобронзант у дома:

  • Ексфолирайте кожата си, за да премахнете мъртвите кожни клетки и да изгладите грубите петна, особено около коленете, глезените и лактите
  • Подсушете кожата си, за да се уверите, че автобронзантът ще продължи гладко
  • Нанесете автобронзанта на секции, като внимавате да не бързате и го масажирайте в кожата си с кръгови движения
  • Носете ръкавица или планирайте да миете ръцете си след всяка част, за да избегнете появата на оранжеви длани
  • Разнесете и смесете много малки количества от тенера от китките към ръцете и от глезените към краката
  • Разредете тенера върху лактите и коленете си с лосион или вода, тъй като има тенденция да се сгъстява върху ставите
  • Изчакайте около 10 минути, преди да се облечете, за да има време кожата ви да изсъхне
  • Носете широки дрехи и избягвайте изпотяване през следващите три часа, докато вашият автобронзант стегне
  • Не забравяйте да използвате слънцезащитен крем, тъй като автобронзантът не ви предпазва от слънчево изгаряне

В заключение, има много малка полза от тена. Той идва с много рискове, включително всичко - от слънчеви изгаряния до слънчеви алергии и рак на кожата. Дъбената кожа е признак на увредена кожа.

Въпреки това, излагането на слънце не е лошо и понякога неизбежно. Има някои доказателства, че 5-30 минути слънчева светлина поне два пъти седмично без слънцезащитен крем са полезни за вас и дори са необходими за синтеза на витамин D.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес