Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5 тайни при кандидатстване за нова работа, които трябва да знаете

19 октомври 2023, 18:30 часа

Когато кандидатстваме за нова позиция и търсим нови професионални възможности, ние се конкурираме с други кандидати. За да повишим шансовете си да бъдем назначени и финансовите ни очаквания да бъдат спазени, е препоръчително, освен да изберем подходяща позиция спрямо съществуващия ни опит и да направим качествено мотивационно писмо за работа - една от основните тайни на успешните кандидатури!

Ако изпратим такова, хората, които отговарят за желаната от нас позиция ще разберат, че сме мотивирани и сме готови да отделим повече време на тяхната компания, което вероятно ще добави точки към нашата кандидатура. 

За целта е нужно да проучим компанията, в която кандидатстваме - напомням ви за нашия материал, който обръща внимание на сигналите, които показват, че дадена фирма не е добра. Може да го направим, като отворим нейния уебсайт и социални мрежи и се запознаем с дейността ѝ. По този начин ще извлечем важна информация за важните продукти и услуги на компанията и ще разкажем на потенциалния ни бъдещ работодател как нашия опит, умения и мотивация може да допринесе към работните процеси и изпълняването на целите на организацията. Вероятността да достигнете до желано интервю и предложение за работа се повишава, когато покажете, че сте проучили компанията и работната позиция и можете да опишете как вие ще допринесете за нея. 

Топ 5 тайни при кандидатстване за нова работа, които ще ви отличат от останалите

За да се отличи от останалите, вашата кандидатура трябва да обхваща следните 5 важни аспекта:

  1. Използвайте образец за примерно мотивационно писмо
    Тази тайна е една от най-добре пазените в индустриията - не е нужно “да откривате топлата вода”, когато онлайн можете да откриете множество образци и примерни мотивационни писма на разположение. Спестете време и усилия с няколко клика!
  2. Започнете с кратко представяне на вас и вашия релевантен опит (ако имате такъв).
     Не влизайте в твърде голям детайл, защото отговорниците по позицията нямат време да прочетат цялата ви история. Постарайте се основната информация за вас, историята и образованието ви да бъде сбита до 2-3 изречения. 
  3. Добавете информация какво ви провокира да искате да заемете длъжността, за която кандидатствате
    Например, че това ще бъде следваща стъпка във вашето кариерно развитие, че ще можете да помогнете на повече хора чрез тази стъпка, ще можете да развитие уменията си да управлявате екип или други причини. Финансовите аспекти на работната позиция са важни, но не ги разглеждайте като основна и единствена причина за кандидатурата ви.
  4. Описание на ключовите ви умения, качества и компетенции
    Целта на това описание е да подчертаете какво можете и знаете като професионалист, който отговаря на изискванията на конкретната работна позиция. Не добавяйте нерелевантен опит, който не е обвързан с работната позиция, за която кандидатствате. Опишете с думи, защо вие сте най-правилният човек за позицията.
  5. Включете информация как вашите умения и знания ще помогнат на работодателя, при който кандидатствате.
    Може би ще повишите ефективността на екипа или ще помогнете работата да се върши качествено и в срокове. Обвържете силните си компетенции и умения с резултатите, до които ще доведат за вашия желан работодател. И не забравяйте, че има някои неща, които със сигурност не бива да правите на работа

И ето един бонус съвет  -  вярвайте в себе си!  Демонстрирайте в кандидатурата си, че сте уверени в качествата и уменията си, защото това ще ви превърне в естествен избор в процеса на подбор на кандидати. 

Следвайки тези съвети, със сигурност ще откриете следващото работно място бързо и успешно! 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес