Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези груби грешки запушват тръбите на канализацията, НЕ ги правете

16 октомври 2024, 11:35 часа

В съзнанието на повечето хора тоалетните са доста ясни уреди. Те са лесни за използване и нямат сложни бутони или превключватели. Поради тази причина тоалетните не винаги получават вниманието, което заслужават. Всъщност може дори да правите неща, които могат да повлияят на функцията, чистотата и дълготрайността на вашата тоалетна.

Грубите грешки, които ще ви представим по-долу, не само могат да се превърнат в неудобство, но някои от тях могат дори да ви струват пари. За щастие, тези грешки не означават края на света. След като идентифицирате тези проблеми, можете да работите за коригирането им, за да сте сигурни, че вашата тоалетна изглежда добре, остава чиста и функционира правилно в продължение на много години напред.

1. Влажната тоалетна хартия НЕ е приятелка на вашата тоалетна

Още: Какви са причините за жълти изпражнения

Влажната тоалетна хартия (а не мокрите бебешки кърпички) е станала нещо обичайно в домовете в Бългатия. През 2023 пазарът на тези кърпички беше оценен на повече от 2,5 милиона долара и се очаква този брой да нарасне през следващите няколко години. Но въпреки че много хора виждат кърпичките като чудесно допълнение към рутината им, може би е време да обмислят някои алтернативи.

Реалността е, че кърпичките, които уж са съвместими с тръбите, всъщност не могат да се разграждат добре. Тези кърпички обикновено се правят с полиетилен терефталат (PET), който е синтетичен материал, който предотвратява бързото разрушаване на кърпичките при пускане на водата. В резултат на това кърпичките остават в едно цяло и могат да повредят вашата водопроводна инсталация с течение на времето. Въпреки това, ако смятате, че обикновената стара тоалетна хартия просто не върши работата, може да помислите да използвате спрей за тоалетна хартия или да инсталирате биде.

2. Препаратите за отпушване на канали НЕ работят за тоалетна

Още: Как и защо да ползваме прах за пране в тоалетната?

Справянето със запушена тоалетна може да бъде невероятно изтощително. Толкова разочароващо, че може да се изкушите да разрешите проблема, като излеете течност за почистване на канали в тоалетната си. За съжаление обаче това може да се окаже много скъпа грешка. Въпреки че тези продукти могат да бъдат много ефективни, те са предназначени да се използват само в сифони и мивки.

Течните препарати за почистване на канали често съдържат алкални химикали като калиев хидроксид и натрий които произвеждат топлина, за да помогнат за разграждането на косата и други обичайни неща, които причиняват запушвания. Въпреки че тези химикали са полезни за почистване на запушвания, те могат да напукат порцелана на вашата тоалетна поради топлината, която произвеждат. Когато тоалетната ви е запушена, помислете за избор на нехимични методи, като например използване на бутало или водопроводна змия. Ако запушването е твърде упорито, може да помислите да се обадите на професионалист, който да помогне за отстраняването на проблема.

3. Твърде много тоалетна хартия = проблеми с водопровода

Тоалетната хартия е специално направена да се разгражда за минути. Това обаче не означава, че трябва да прекалявате. Въпреки способността на тоалетната хартия да се разтваря бързо, тя все още може да доведе до запушена тоалетна. Това е особено вярно за по-старите водопроводни системи, където тръбите може вече да са натрупали натрупвания.

Още: Защо не трябва да носите смартфона си в тоалетната

Според експерти не трябва да използвате повече от 10 листа тоалетна хартия наведнъж. Може също да помислите за добавяне на биде към вашата тоалетна, тъй като използването му преди пускане на водата ще доведе до необходимост от използване на по-малко тоалетна хартия.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес