Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайните на дълголетието: 3 сутрешни навика, които ще намалят риска от тежко заболяване

26 август 2022, 18:52 часа

За да увеличите продължителността на живота, трябва да се грижите за цялото тяло, включително за вените си. Факт е, че усложненията от лошото им състояние не са само козметични, а разширените вени могат да имат сериозни последици за здравето. Например, хората с това заболяване често развиват тромбофлебит - възпаление на стените на вените, в които се образува тромб.

Повечето хора не знаят как да се грижат за вените си, за да предотвратят опасните последици. Професор, водещ венозен хирург Марк Уайтли, говори за това как правилно да се грижите за вените си. Елементарни сутрешни навици ще облекчат положението.

Упражнения

На първо място експертът предлага да се обърне внимание на редовните упражнения сутрин. Не е необходимо да правите нищо интензивно или сложно. "Редовните упражнения и поддържането на активност са много важни за подобряване на притока на кръв и циркулацията. Най-доброто упражнение за вените на краката е ходенето", обясни той. Уайтли препоръчва и занимания с йога – този вид занимание е полезно и за подобряване на кръвообращението.

Това е тайната за дълголетие на най-възрастната жена в света

Вода

Друг прост, но важен сутрешен навик е да пиете вода. Дехидратацията може да причини проблеми с кръвообращението, така че поддържането на хидратация е от съществено значение, особено в горещото време.

Витамин С

Друг съвет е да консумирате витамин С, който изобилства в цитрусовите плодове, ягоди, чушки и домати. „Постоянното включване на изобилие от богати на витамин С храни във вашата закуска е чудесен начин да подобрите състояниято на организма и също така да снижите риска от венозно заболяване“, казва Уайтли.

Експертите споменават и друг прост навик, който може да увеличи продължителността на живота. Този навик не изисква много пари.

Продължителността на живота може да се увеличи, като направите една проста промяна в навиците си за хранене. Както обясняват американските диетолози Мелиса Рифкин и Келси Хамптън, най-добрата и важна хранителна привичка, която определено ще удължи живота ви, е да се ядат по-малко преработени храни.

5 признака, които вещаят дълголетие

Лесен начин да ги различите в магазина е да погледнете списъка със съставките. Ако са посочени повече от две, това най-вероятно е преработен продукт. „Суровите пилешки гърди, опаковани със солен разтвор като консервант, няма да се считат за преработени. Но деликатеси, съдържащи консерванти, аромати и желиращи агенти, са преработени храни“, обясняват експертите.

Преработените храни обикновено съдържат добавена захар, различни консерванти, подобрители на вкуса и оцветители. В малки количества тези компоненти може да не причинят здравословни проблеми. Но ако такива продукти съставляват значителна част от диетата, здравето може да пострада.

Както се отбелязва в проучване, така наречените ултрапреработени храни могат да бъдат особено вредни. Това са някои видове хляб, плодови напитки и напитки на млечна основа, торти, бисквити, солени закуски, много зърнени закуски.

Например, съдържанието на добавени захари в такива продукти може да бъде осем пъти по-високо, отколкото в преработените. Високият прием на добавени захари може да допринесе за затлъстяване, диабет тип 2, дислипидемия и други заболявания, съкращаващи живота, смятат учените.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес