Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайните, които трябва да знаете за пчелния прашец

08 септември 2022, 13:45 часа

Всеки, който е опитвал пчелен прашец, ще ви каже, че това е рядко лакомство, което повечето хора са яли поне веднъж в живота си. Въпреки че някои хора смятат, че яденето на прашец е странно, това е само първо впечатление. След като свикнете с вкуса, ще разберете защо никога не сте го яли преди. Прашецът е отлично допълнение към диетата на човек, който поддържа здравословен начин на живот. Пчелата събира цветен прашец и го превръща в топчета с размер на елда. Пчелите постигат това, като събират суровини от растенията и ги преработват. Вземането на прашеца от топчетата на пчелите е изцяло научен процес. Преди пчелата да достави прашеца в своя кошер, важно е да събере прашеца.

Продуктът има като цяло неутрален вкус, но може да има горчив или сладък вкус в зависимост от растението, от което е получен. Има много предимства, но трябва да се въздържате от прекомерното му консумиране. Не забравяйте, че здравите възрастни трябва да приемат само 15 грама дневно. Препоръчително е да разтваряте прашеца във вода при приема му. Пчелният прашец може да се добавя към различни естествено кисели млека и зърнени храни. Добавянето на правилното количество от добавката към готовата храна е лесно - просто смесете добавката с храната и яжте. Продължителността и използваното количество зависи от индикацията.

Пчелен прашец - всичко, което трябва да знаете за тази супер храна

Полезни свойства на пчелния прашец

·        Пчелният прашец е богат на витамини, което ще помогне за намаляване на риска от настинки. Тези добавки също могат да помогнат за възстановяване, ако някой вече има заболяване. Всъщност се препоръчва хората да приемат пчелен прашец през месеците, когато са най-податливи на настинка. Тялото ни става по-податливо на инфекции при недостиг на витамини.

·        Почти половината от световното население има нива на хемоглобин под нормалното. Желязодефицитната анемия е причината техните органи да не получават достатъчно кислород. Симптомите на недостиг на желязо са особено чести при жени и вегетарианци. Въпреки това добавянето на малко пчелен прашец към диетата им може да помогне за компенсиране на липсата на желязо.

·        Пчелният прашец е добра алтернатива на месото. Съдържа много магнезий, който влияе положително върху сърцето и кръвоносните съдове. Също така помага за нормализирането на кръвното и намалява риска от развитие на инфаркт.

Противопоказания:

·        За съжаление, в някои случаи този продукт може да бъде вреден. Това е изключително силен алерген. Ако имате хрема и подпухнали очи през пролетта, не го яжте. Хората без алергии все пак трябва да се отнасят към полените с повишено внимание.

Въведете малка порция от пчелния прашец в диетата си и внимателно следете състоянието си. Лекарите не препоръчват да консумирате прашец, ако имате диабет или нарушение на кръвосъсирването.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес