Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Силата на билките: Какво лекуват градинският чай, розмаринът, риганът и мащерката

09 януари 2023, 13:15 часа

Не забравяйте да включите ароматни билки в диетата си, ако имате някой от симптомите, описани в тази статия.

Ароматните билки риган, розмарин, градински чай и мащерка имат допълващи се качества. Всяко от тях има своя „специалитет“, но ако редовно ги консумирате заедно, то съдържащите се в тях фитохимични съединения и минерали осигуряват надеждна защита срещу патогенните фактори на съвременния свят.

Ароматни билки във вашата диета за много заболявания

Силата на ароматните билки е, че те са много близки до дивите – дори когато са изкуствено отгледани. Те са способни да оцелеят и да процъфтяват дори при неблагоприятни условия - и не се нуждаят от специални грижи. Науката все още не е запозната с факта, че корените на ароматните билки отделят специално противогъбично вещество, което земните червеи много обичат.

Те се събират около корените на тревата, абсорбират това вещество и на свой ред насищат почвата с кислород и оставят след себе си полезни торове. Тази симбиоза придава на ароматните билки техните уникални лечебни свойства.

5 най-често използвани билки в кухнята и ползата от тях

Нека разгледаме по-подробно всяко от тези прекрасни растения.

• Риган. Унищожава непродуктивните бактерии в организма, като H. pylori, Streptococcus и E. coli, което от своя страна предотвратява бактериалния свръхрастеж в тънките черва, появата на пептична язва, възпаление на средното ухо и синузит.

Маслото от риган е отлично антибактериално средство, особено ефективно срещу бактерията E. coli, която причинява дивертикулит и дивертикулоза. Освен това има противогъбичен ефект, като не дава и най-малък шанс за такова неприятно кожно заболяване като трихофития.

Чаят от тези билки пречиства тялото по-добре от гладуване и пости

• Розмарин. Друг страхотен антибактериален агент, който е специализиран в унищожаването на бактерии, устойчиви на антибиотици. Примерите включват C. difficile и мултирезистентен Staphylococcus aureus или MRSA. Тези вредни бактерии са причина за тежки инфекции, те могат да причинят разширяване на дебелото черво и понякога дори да доведат до смърт.

• Градински чай. Тази ароматна билка е чудесна за гъбички. Чрез редовна консумация на градински чай можете лесно и бързо да се отървете от такива заболявания като микоза и ингвинална трихофития, както и гъбични инфекции на храносмилателната система.

• Мащерка. Тази билка има антивирусно действие, като унищожава ентеровирусите, грипа, норовируса и всички видове херпесвируси, които причиняват автоимунни заболявания и лаймска болест. Мащерката е вашето тайно и много мощно оръжие срещу вируси, които атакуват мозъка или гръбначния ви мозък, причинявайки неврологични заболявания.

НАЙ-лечебните БИЛКИ

Емоционална подкрепа

Живеейки в съвременния свят, ние редовно се оказваме в стресови ситуации, така че не е изненадващо, че емоционалните реакции на случващото се са бурни. Великолепната четворка - риган, розмарин, градински чай и мащерка - ще ви помогнат да възвърнете баланса си и да се справите с ежедневните предизвикателства на живота с нова сила.

Тези ароматни билки са връстници на човечеството като вид: под една или друга форма те съществуват от векове. През цялото това време те са били близо до хората, помагайки им да се адаптират и да оцелеят в свят, който постоянно изправя нови предизвикателства. Риганът, розмаринът, градинският чай и мащерката са страхотни учители, които ни напомнят кои сме и кои можем да станем.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес