Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Щракане на челюстта: 6 начина да се справите с това у дома

22 април 2023, 10:22 часа

Това е много популярен феномен. Обикновено това е безвредно, но ако боли или по някакъв начин разваля външния вид, добре е да знаете точно защо челюстта щраква, когато решите да отворите устата си.

Защо челюстта щрака

Щракането на челюстта се причинява от състояние, наречено нарушение на темпоромандибуларната става (TMJ). Това е неизправност, която може да бъде причинена от проблеми с челюстните мускули, нервите или темпоромандибуларните стави, двете стави, които съединяват челюстната кост с темпоралните кости от двете страни на черепа.

TMJ има много потенциални причини. Това може да стане, ако дъвчете твърде много дъвка, хапете редовно пръстите си, скърцате със зъби, стискате зъби твърде силно, бутате дъвката си твърде напред и др.

Това е много разпространено заболяване. Проблемът е, че по правило жените са по-податливи на това.

Симптоми

Симптомите на проблеми могат да варират. Най-характерните:

  • Челюстта щрака от едната страна или от двете
  • Дискомфорт и болка
  • Невъзможност за широко отваряне на устата
  • Зъбобол, болка в ухото и/или врата
  • Подуване на лицето
  • Болка в лицето, зъбите и шията

Знаете ли какво е мандибула?

Какво да направите, ако челюстта щрака?

Мнозина в мрежата питат: Опасно ли е? Трябва ли да отида на лекар?

Въпреки че щракането може да се усеща и звучи малко странно, за повечето хора това състояние не е проблем. Но ако се появят тези симптоми, трябва да посетите зъболекар (или ортопед):

  • Щракването боли
  • Лицето ви е подуто
  • Трудно ви е да си отворите устата
  • Загуба на апетит
  • Имате главоболие, зъбобол или във врата или ушите

Челюстта щрака и боли: домашни средства

Ако щракането не изглежда достатъчно болезнено, за да изисква лечение, или ако здравен специалист е потвърдил, че не е сериозен проблем, има много лесни начини да облекчите болката. Те включват:

1. Упражнения за ТМС

Някои упражнения могат да помогнат за облекчаване на щракането на челюстта и болката: прибиране на брадичката, съпротива при отваряне на устата и др.

2. Пакети с лед или грейка

Горещите или ниски температури могат да помогнат за отпускане на мускулите около темпоромандибуларните стави, което помага за намаляване на болката.

Кои са 4-те причини, заради които може да ви боли челюстта

3. Противовъзпалителни лекарства

Те могат да намалят възпалението в мускулите на лицето и темпорамандибуларните стави, което предотвратява нервната стимулация и намалява болката.

4. Яденето на меки храни

Твърдите храни като ябълки, ядки оказват натиск върху челюстните ни стави и могат да бъдат болезнени, като често карат челюстта да щрака при хранене. Яжте меки храни.

5. Подобряване на позата

Ако главата ви обикновено е наклонена леко напред, челюстните мускули отиват по-дълбоко в очните кухини, което може да причини ТМС. Подобряването на стойката ви може да помогне за отстраняването на проблема. Правене на упражнения за релаксация.

6. Облекчаване на стреса

Стресът ни кара да напрягаме мускулите си, които в крайна сметка стават стегнати и възлести. Ако в живота ви има твърде много стрес и се борите да премахнете първопричината, правете нещо релаксиращо, което може да намали стреса и да облекчи болката.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес