Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сезонът на змиите: Никога НЕ правете това при ухапване и как да дадете правилно първа помощ

25 юни 2024, 12:30 часа

Още в началото на пролетта, щом температурата на въздуха се покачи над 12 градуса, в природата започват да се появяват змии, които са може би едни от най-омразните животни.

Високите температури тези дни допринесоха за зачестяване на влечугите и змиите в населените места.

В нашия край живеят няколко вида змии, малко от които са отровни.

Вижте още: Кардиолог: 5 златни правила за здраво сърце

Какво да направите, ако сте ухапани от змия?

Опасни са само ухапванията от отровни змии. Усойницата е силно отровна и някои ухапвания, особено ако не се лекуват, могат да бъдат фатални. Отровите на тези змии са предимно хемотоксични – директно разрушават тъканите и причиняват нарушения на кръвообращението. Първите симптоми след ухапване са болка от убождането на зъбите и подуване. Скоро се разпространява от мястото на ухапване и може да засегне цялата ръка или крак. По-късно се появяват синини, припадък, повръщане, а понякога и "изтръпване" на места, далеч от ухапването. Ако скоро след ухапването настъпи припадък, учестен пулс, подуване на устните, около очите или дори задушаване, пострадалият трябва незабавно да бъде транспортиран до най-близката болница. Всъщност много учени и лекари са съгласни, че истинската опасност от змийската отрова се крие в нейната алергенност. Алергичната реакция може да убие човек по-бързо от самата токсичност. Статистически около 1/3 от ухапванията на отровни змии са т.нар. сухи ухапвания, т.е. отровните животни не инжектират отрова. По отока ще познаете. Ако в допълнение към отока се появи рана, закарайте пострадалия директно в болницата.

Често може да се прочете, че раната трябва да се разреже и изсмуче. Напълно погрешно! Разрезът на мястото на ухапване само влошава състоянието. Алкохолът разширява кръвоносните съдове и само ускорява разпространението на отровата. Не пийте алкохол след ухапване от змия, дори и за смелост!

Що се отнася до бързината на реакция при ухапване от отровна змия, ключовата дума е "бързо". Дори ухапването на много отровни змии, които не съществуват в Европа, може да се преживее с подходящи медицински грижи с относително малки последствия.

Как да разпознаем рана от ухапване от змия

На мястото на ухапването се виждат две дупки от змийски зъб. Понякога има само една рана. Самите рани от ухапване не винаги означават, че змията е инжектирала отровата в жертвата. Цели 22 процента от доказаните ухапвания от змии (рани) не показват признаци на отравяне.

Симптоми на отравяне 

- Световъртеж

- Повръщане и гадене

- Усещане за обща слабост

– В рамките на два часа на мястото на ухапването се появяват болка и подуване. При по-тежки отравяния със змийско ухапване болката се появява бързо и е необичайно силна. Отокът също се разпространява бързо и може да бъде придружен от силно подкожно кървене. На кожата, в допълнение към зачервяването, могат да се появят мехури с кърваво съдържание.

– Подуване на лимфните жлези в слабините, ако ухапването (раната) е на крака, или на подмишницата, ако раната е на ръката.

- Бледата и студена кожа, подгизнала от пот, с ускорен пулс и спадане на кръвното налягане са признаци на шок, който по принцип се развива постепенно и е основната причина за смърт. Шокът е най-опасната последица от ухапване от змия.

Процедура при ухапване от змия

Човек, ухапан от змия, трябва да почива.

Имобилизирайте крака или ръката, на която се намира раната. Това забавя разпространението на отровата в тялото.

Необходимо е ухапаният да бъде транспортиран възможно най-скоро до болницата.

Имобилизацията е процедура, чрез която увредената част на тялото се привежда в покой. В рамките на оказването на първа помощ се извършва временна (транспортна) имобилизация. Целта му е да предотврати влошаване на травмата и да намали болката при транспортиране до болницата.

Ухапаната (наранена) част на ръката или крака и двете съседни стави се поставят в покой. Кракът се обездвижва в изпънато (изправено) положение (пострадалият трябва да лежи), а ръката да е свита в лакътя и до тялото.

Вижте още: Учени: Тази храна носи ударна доза допамин в мозъка

Най-честите грешки, които никога не трябва да правите:

– НЕ превързвайте ухапания крайник.

– НЕ пипайте/режете раната.

– НЕ се опитвайте да премахнете отровата (не я смучете, т.е. не изсмуквайте отровата).

– НЕ прилагайте лед върху мястото на раната.

Предотвратяване на ухапвания от змии

Някои ухапвания, като например когато случайно настъпите змия, е почти невъзможно да се предотвратят. Има обаче предпазни мерки, които могат значително да намалят шансовете ви да бъдете ухапани от змия:

Оставете змията на мира. Много хора, когато са ухапани, се опитват да я наранят, да убият змията или дори да се доближат до нея. Змиите обикновено бягат и само в изключителни случаи нападат.

Избягвайте високата трева, ако нямате подходящо облекло (дебели кожени ботуши), а се движете по съществуващи пътеки.

Не поставяйте ръцете и краката си на места, които не се виждат (например не поставяйте ръката си в храст или зад камък).

Не повдигайте камъни или парчета дърво, ако не сте достатъчно далеч от потенциална змийска атака.

Бъдете особено внимателни и подготвени, ако катерите скали.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес