Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С тези бабини илачи спирате киселини от раз

17 март 2023, 11:14 часа

Как да се отървете от киселини в стомаха в домашни условия? Много хора задават този въпрос, защото киселините са чест спътник на много възрастни. Най-ярките симптоми на киселини са парене в горната част на корема и дискомфорт. Трябва да се отбележи, че киселините сами по себе си не са болест, но могат да показват нарушения на стомашно-чревния тракт.

Ако паренето в горната част на корема се появява редовно, определено трябва да се консултирате с лекар и да се подложите на необходимите изследвания, за да определите причината за киселини. Лекарите ще проведат необходимия набор от изследвания, ще предпишат тестове и други диагностични процедури за потвърждаване на диагнозата. При необходимост ще Ви бъде назначена гастроскопия.

Домашни средства за намаляване на киселините – действат за минути

Как да се отървете от киселини чрез хранене?

Обикновено хората, които често изпитват киселини, се съветват да се придържат към правилното хранене. Основните препоръки за хранене са следните:

  • изключете от диетата солени, пържени, мариновани, пикантни
  • не пийте алкохол и се въздържайте от пушене
  • не яжте твърде гореща храна
  • не преяждайте
  • не лягайте веднага след хранене, изчакайте поне час
  • не пийте сокове на празен стомах, разредете с вода преди употреба
  • пийте най-малко 1,5 литра вода на ден
  • яжте често и на малки порции
  • избягвайте стреса

Какви храни може да ядете при киселини?

С тези бабини илачи спирате киселини от раз

Едно от най-добрите средства за киселини и гастрит се счита лененото семе, което помага за неутрализиране на киселинността на стомаха. За да приготвите лек за киселини, ще ви трябват три супени лъжици семена, смлени в кафемелачка. Залейте семената с вряща вода и оставете да се варят 10-12 часа. Използвайте получената инфузия преди хранене, а останалото желе изпийте преди лягане. Отварата съдържа голямо количество омега-3, така че е полезна не само при киселини, но и при атеросклероза.

Помага и запарка от бял равнец. Залейте една чаена лъжичка билка с чаша вряла вода. Оставете да кисне пет минути, след това прецедете и пийте по половин чаша преди всяко хранене.

През лятото можете да варите пресни листа от живовляк. Залейте няколко листа с чаша вряща вода и оставете да се запари за половин час. Пийте по няколко глътки на ден. Всеки ден трябва да приготвяте нова инфузия.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес