Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яжте по 2 варени яйца на ден при високо кръвно!

20 август 2023, 19:04 часа

В миналото дори някои професионални медици смятали, че яйцата са вредни за здравето. За щастие, това време е отминало. Всяка година нови изследвания откриват ползите от тях. Някои дори изглеждат толкова изненадващи, че е трудно да се повярва: например, американско проучване установи, че белтъците на яйцата понижават кръвното налягане със същата ефективност, както аптечните лекарства за високо кръвно налягане.

Според изследване на университета „Клемсън“, определен компонент в яйчения белтък помага за понижаване на кръвното налягане със същия резултат, както и лекарствата, използвани за целта. Данните са представени на Национална среща на Американското химическо дружество в Ню Орлиънс. „Нашето изследване предполага, че даден пептид в яйчения белтък редуцира кръвното също така ефективно, както фармацевтично лекарство“, казва д-р Жипенг Ю от университета „Клемсън“.

Предишни проучвания показват, че това вещество, наречено RVPSL, блокира производството на ензим, който повишава кръвното. За да бъде еквивалентно на количеството, осигурено от лекарството, са използвани шест яйчени белтъка. Яйцата са консумирани варени и, според разкритата информация, високите температури, иначе казано – сваряването, благоприятстват ефикасността им при лечението на проблема. Консумацията на яйца също се свързва с контролиране на нивата на кръвната захар в предишни изследвания. Ако констатациите се потвърдят, биха могли да се намалят необходимите дози от лекарства и да се ограничат страничните им ефекти.

12 перфектни храни при високо кръвно налягане

Изследването също така сочи следното: действието на този хранителен продукт е толкова ефективно, че консумацията на шест яйчени белтъка ще има действие, подобно на ниска доза от лекарство, често използвано за високо кръвно налягане. Но, в такъв случай, препоръчва ли се спиране на приема на аптечното лекарство?

Д-р Тамара Гоеш ни информира за следното. Яйченият белтък намалява кръвното налягане, но замяната на аптечните лекарства за хипертония с обилен прием на този протеин би било рисковано отношение.

„Включването на яйчен белтък в диетата е добра идея - но той трябва да е само помощно средство към лечението с хипотензивни лекарства, предписани от лекаря“, препоръчва д-р Гоеш.

Пълната замяна е противопоказна, тъй като  излишният яйчен белтък може да причини вреда като увеличаване на холестерола и претоварване на бъбреците, например. В допълнение, аптечните лекарства за хипертония са единственият напълно доказан начин за стабилизиране на кръвното, което, ако не се лекува, може да доведе до сърдечни заболявания и инсулт.

Как да консумираме яйчен белтък за понижаване на кръвното налягане? Най-добре е да потърсите помощ от диетолог, за да се посочат адекватните количества яйца на ден, тъй като всеки организъм има характеристики и особености, които трябва да се анализират индивидуално. Но, така или инчае, средната стойност е едно-две яйца дневно. Също така, си струва да запомните, че има други важни мерки за понижаване на кръвното налягане, като контролиране на теглото, практикуване на редовна физическа активност и отказ от пушене.

Сурови, варени или пържени? Проучването е проведено с яйца, приготвени при 93°C – температура, по-ниска от тази, която обикновено се използва за приготвяне на варени и пържени яйца. Но е установено, че високите температури благоприятстват ефективността на храната по отношение на намаляването на кръвното налягане. Пърженият вариант обаче увеличава количеството мазнини. Затова най-добре е да използвате възможно най-малко масло или просто да варите яйцата.

Струва ли си да ядете само белтъка? По-добре е да изяждате цялото яйце: въпреки че жълтъкът няма хипотензивни (смъкващи кръвното) свойства, той съдържа полезните вещества лутеин и каротеноид – които са от първостепенно значение за здравето на очите.

Внимание! Статията е само информативна. Обръщайте се към медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес