Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Психическата сила се придобива в детството: 10 родителски грешки, с които крадете от детето си

20 август 2024, 18:11 часа

Тези 10 неща психически силните родители никога не правят и затова отглеждат психически силни деца

Отглеждането на психически силно дете не означава, че то няма да плаче, когато е тъжно или че няма да се проваля понякога. Психическата сила не ви прави имунизирани срещу неприятностите в живота и не става въпрос за потискане на емоциите ви.

Вижте още: 5 начина да отучим детето да яде прекалено много сладко

Всъщност точно обратното. Психическата сила помага на децата да се възстановят от неуспехи и им дава силата да продължат, дори когато се съмняват в себе си. Силният умствен мускул е от ключово значение за подпомагане на децата да достигнат най-високия си потенциал в живота.

Но отглеждането на психически силно дете изисква родителите да избягват честите – но нездравословни – образователни навици, които „крадат“ умствената сила на децата . 

Днес ви представяме 10 най-чести родителски греши:

1. Те ​​насърчават манталитета на жертвата

Загубата на игра или неуспешният тест не прави детето ви жертва. Отхвърлянето, провалът и несправедливостта са част от живота.

Откажете да участвате в самосъжалението на детето си. Научете го, че без значение колко трудни или несправедливи са обстоятелствата, в които се намират, те винаги могат да предприемат положителни стъпки.

2. Възпитават с чувство за вина

Поддаването на чувството за вина учи детето ви, че вината е непоносима. А децата, които смятат, че вината е нещо ужасно, няма да могат да кажат „не“ на някой, който казва „бъди приятел и ме остави да ти препиша домашните“ или „ако ме обичаш, ще го направиш вместо мен“.

Покажете на децата си, че дори и да се чувствате виновни – а всички добри родители го правят понякога – няма да позволите на неудобните си емоции да попречат на вземането на мъдри решения.

3. Превръщат детето си в център на Вселената

Ако целият ви живот се върти около децата ви, те ще растат с мисълта, че всеки трябва да им угажда. А възрастните, които са твърде самоуверени и смятат, че имат право на всичко, което искат, няма да стигнат много далеч в живота.

4. Оставят страха да управлява вземането на решения

Въпреки че държането на децата ви под стъкленица ще ви спести много нерви - играта на сигурно учи детето ви, че страхът трябва да се избягва на всяка цена.

Покажете на децата си, че най-добрият начин да преодолеете страха е да се изправите срещу него и ще отгледате деца, които са готови да излязат от зоните си на комфорт.

5. Те позволяват на децата да имат власт над тях

Позволяването на децата да решават какво яде семейството за вечеря или къде отиват на почивка дава на децата сила, за която те не са готови в развитието си. Ако се отнасяте към тях като към равни – или като към началници – вие всъщност ги ограбвате от умствената им сила.

Вижте още: Съвети за приучаване на дете с аутизъм към гърне

Дайте на децата си възможности да се упражняват да слушат команди, да чуват неща, които не искат да чуват, и да правят неща, които не искат да правят. Позволете на децата си да вземат прости решения, като същевременно поддържате семейната йерархия.

6. Те очакват съвършенство

Здравословно е да очаквате вашите деца да бъдат успешни. Въпреки това, очакването от тях да са перфектни ще ви шашне. Научете децата си, че е добре да се провалят и че е добре да не са страхотни във всичко, което правят.

Децата, които се стремят да станат най-добрата версия на себе си, вместо да се стремят да бъдат най-добрите във всичко, което правят, няма да преценят своята стойност въз основа на сравнение с другите.

7. Те позволяват на децата да избягват отговорността

Да позволите на децата да пропуснат някои домакински задължения и отговорности може да бъде изкушаващо. В крайна сметка вероятно искате децата ви да имат безгрижно детство.

Но децата, изпълняващи съобразени с възрастта си задължения, не са претоварени. Вместо това те придобиват умствената сила, от която се нуждаят, за да станат отговорни граждани.

8. Предпазват децата от болка

Тъгата и безпокойството са част от живота. И позволяването на децата да изпитат тези болезнени чувства им дава възможност да се изправят пред дискомфорта. Дайте на децата си подкрепата, от която се нуждаят, за да се справят с болката, така че да придобият увереност в способността си да се справят с неизбежните ситуации в живота.

9. Чувстват се отговорни за емоциите на децата си

Да развеселите децата си, когато са тъжни, означава да поемете отговорност за регулирането на емоциите им. Това има смисъл да се прави с много малки деца. По-късно децата трябва да придобият емоционална компетентност, за да могат да се научат как да контролират чувствата си.

Проактивно учете децата си на здравословни начини да се справят с емоциите си, за да не разчитат на другите да го правят вместо тях.

10. Те предпазват децата от грешки

Не им правите никаква услуга, като непрекъснато проверявате и коригирате домашните им по математика или проверявате дали са опаковали обяда си и постоянно им напомняте да си пишат домашните. Естествените последствия могат да бъдат едни от най-големите учители в живота.

Позволете на децата си да грешат от време на време и им покажете как да се учат от грешките си, за да могат да израснат като по-мъдри и по-силни хора.

 

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес