Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Производител разкри как съхранява зеленчуците, така че да не се развалят

18 август 2021, 06:45 часа

Сами може да забележите, че когато отрежете листата на моркова, той няма как да покълне. Разрезът ще зарасне, ще образува твърда коричка и така морковът няма да загние. Това е така, тъй като, отрязвайки "шайба" от върха на кореноплодните растения, ние рязко стопираме биологичните процеси по растежа им и консумацията на енергия. Те запазват качеството си и остават сочни дълъг период от време. Няма нужда да обработваме с нищо разреза, тъй като повърхността ще зарасне сама, подобно на рана по нашата кожа.

Необходимо е също така да отстраните допълнителните корени по морковите (мустачките), които намаляват срока им на годност.

Когато извадите морковите от земята, леко ги почистете с ръце от пръстта и веднага отрежете листата заедно с част от плода - шайба с дебелина около 0,5 - 1,0 сантиметър.

Ако имат някакви пукнатини или други поражения, може да отрежете дори 1,5 - 3 сантиметра от плода. За по-прецизен разрез и за да не нарушите структурата на целия морков, използвайте остър тънък нож. Разрезът трябва да бъде равномерен и гладък. 

Едновременно с върховете на морковите отрязвайте и корените им. В края си плодовете трябва да бъдат не по-тънки от 5 милиметра в диаметър.

После разпръснете морковите на един слой върху земята (върху стара покривка или вестници) за 2 - 3 часа. Така слънцето ще подсуши повърхността им и ще можете да отстраните от тях останалата пръст (без да ги миете). През това време и разрезите се покриват с тънка защитна коричка. Освен това, слънцето унищожава много от болестотворните микроорганизми, които развалят качеството на витаминозните зеленчуци. 

След лекото изсушаване ги поставете на хладно място, препоръчително в мазе, където максималната температура остава под 15 ºC.

Съхранявайте ги в кутии или касетки със сух мъх или стърготина. В мъха кореноплодните зеленчуци могат да се съхраняват много дълго време. Той поддържа оптимални нива на влага и въглероден диоксид, и има отлични естествени свойства на консервант.

Добре сортирайте морковите и не смесвайте тези, които имат леки наранявания или загниване по тях, със здравите.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес