Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При почистване на кафемашината - много хора правят тези грешки

16 октомври 2024, 07:45 часа

Ако искаме всяка сутрин да се наслаждаваме на ароматно кафе, трябва да знаем, че поддържането на кафемашината ни е от огромно значение. Колкото и хубаво и скъпо да е кафето, то може да промени своя вкус, ако кафемашината ни не се почиства редовно.
В следващите редове ще се опитаме да изброим някои основни грешки, които правим при почистване на кафемашината ни.

Почиствате само гарафата

Често се почиства само основният контейнер, в който всъщност се намира напитката. Трябва да се измива всяка подвижна част. Препоръчително е също да ги накиснете в топла вода със сапун и след това да ги изплакнете обилно. Ако не правите това, с времето в кафемашината ще са натрупат бактерии и мухъл, които не само ще развалят вкуса на кафето, но и са вредни за организма.

Още: Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Пренебрегвате петната и плаката

Както при всички прибори, с времето върху кафемашината се появяват упорити петна и мръсотия, които не могат да се измият лесно. Затова трябва внимателно да наблюдавате не само повърхността не гарафата, но и на цялото устройство. За по-упоритите петна може да използвате сода за хляб или оцет. След това изплакнете добре с чиста вода и подсушете. 

Не почиствате котления камък

Периодично кафемашината трябва да се почиства от котлен камък, минерални отлагания, които се натрупват в контейнера. Веднъж седмично трябва да почиствате машината, използвайки специални продукти за отстраняване на котления камък.
Препоръчително е да използвате филтрирана вода, за да минимизирате образуването на котлен камък.

Още: Каква е най-честата причина кафемашината да не прави каймак?

Използвате агресивни препарати

Ако почиствате редовно кафемашината си с агресивни препарати, резултатът от вкуса на напитката може да е разочароващ. Някои абразивни и химически съединения не само ще променят вкуса на кафето, но може и да повредят стените на кафемашината. Препоръчително е включването на специални съединения, които се използват безконтактно, т.е. без пряк контакт с повърхностите на оборудването. Такива са таблетки или прах за декалцификация.

Използвате твърди четки

Ако почиствате кафемашината с четки с твърд косъм, скоро ще забележите, че кафето влошава вкуса си. Такива инструменти могат да оставят драскотини, което да наруши работата на самата машина.

Съвети за почистване на кафемашината

Повечето хора използват в дома си непрофесионални кафемашини. Тези уреди работят с капсули или правят само един вид кафе - еспресо. В този случай трябва редовно да почиствате резервоара, в който се слага водата.

Още: Какво кафе да изберете за кафеавтомата

Ето някои от най-разпространените домашни методи за почистване на уреда.

1. Вода и оцет

Пригответе смес от вода и оцет в съотношение 1:1. С получената течност напълнете резервоара. Включете кафемашината и изчакайте сместа да кипне, след което я оставете така за една нощ. Сутринта разтворът от машината трябва да се излее, а самата машина да се изплакне добре. Върху повърхностите се отлагат калциеви соли, които се разтварят под въздействие на кисела среда. При по-силно замърсяване, тази процедура трябва да се повтори няколко пъти.

2. Сода и сол

Добавете лъжица сода и сол в резервоара с вода. Изчакайте малко и го измийте добре.

3. Лимон и вода

Още: Пловдивчанин опита да открадне кафемашина, но дойде полиция преди да я изнесе

Смесете равни части вода и лимонов сок. Изсипете разтвора в кафемашината. Включете я и изчакайте да премине целият цикъл. Повторете още два цикъла само с вода, за да изплакнете.

Защо тайната на почистването на кафемашина е в лимонтозуто?

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес