Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Практични съвети, които ще ви помогнат да изберете прясна храна

01 май 2022, 14:00 часа

Не е нужно да помните много неща преди да тръгнете към хранителния магазин или фермерския пазар. Някои признаци на свежест са уникални за конкретни продукти и вие трябва да ги знаете.

Топ съвети при избиране на прясна храна

1. Използвайте всичките си сетива. Как изглежда артикулът, как се усеща и мирише? Търсете гладка външност и жив цвят. Избягвайте продукти с натъртвания и обезцветяване. Почувствайте внимателно продукта, като внимавате да не го повредите. Използвайте носа си. Ако нектарината не мирише сладко, няма да има сладък вкус.

2. Избягвайте предварително опаковани артикули. Трудно е да използвате сетивата си, когато има бариера между вас и продукта. Също така, гниещи продукти, които може да не се виждат, могат да причинят по-бързото разваляне на други продукти.

Грешките при пазаруване, които ни струват СКЪПО!

3. Купувайте на място, през сезона. Сезонните продукти ще варират в зависимост от региона и ще бъдат най-пресните налични неща. Плодовете и зеленчуците, които трябва да пътуват из страната, често се берат преди да са узрели. Свежо е равно на вкусно.

4. Задавайте въпроси. Не се страхувайте да опитате преди да купите на фермерския пазар. Ако продуктът изглежда стар в магазина за хранителни стоки, помолете служител да ви донесе по-добри от склада.

Всички сме изпитвали разочарованието да донесем вкъщи плодове или зеленчуци само за да открием, че са изгнили отвътре или че имат нужда от дни, за да узреят. Вашият списък с хранителни стоки може да бъде чудесна отправна точка, ако искате да проучите няколко артикула, преди да пазарувате.

Ябълки: Те трябва да са твърди и гладки. Внимателно притиснете малка част от кората на плода и избягвайте нещо забележимо меко, набръчкано, натъртено или обезцветено.

Няколко съвета за по-добро и бързо пазаруване

Авокадото: За да разберете колко са узрели, погледнете цвета и твърдостта. Авокадото Hass има тъмнозелена, почти черна кора и леко се поддава при натискане. Незрялото авокадо ще бъде твърдо, докато презрялото авокадо ще се чувства меко и кожата може сякаш да се отделя от месестата част отвътре.

Горски плодове: Сезонните плодове винаги ще имат най-добър вкус. Искате ярки цветове, твърдост, сладка миризма и нулево видимо гниене. Тъй като плодовете обикновено се продават в опаковки, проверете дъното за течност или мухъл. На фермерските пазари плодовете често се продават в открити контейнери, където е по-лесно да се забелязват проблеми.

Броколи: Избягвайте броколи с бледи или жълти петна. Силната миризма също е знак, че броколите са стари. Стъблата трябва да са твърди, със зелени, хрупкави листа. 

Моркови: Търсете ярки, гладки и твърди моркови, без видими пукнатини. Изберете насипни моркови пред опакованите в плик.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес