Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пет лесни начина да намалим сметката за вода

13 март 2021, 20:00 часа

Изненадани ли сте от неочаквано висока сметка за вода?

Ето няколко добри идеи, които може да приложи всеки, за да намали потреблението си, което ще бъде не само добро за финансите, ами и за околната среда:

1. Не мийте съдове с постоянно пусната вода

Това е изключителен голям разход, за който много хора не се усещат. Миенето на съдове не бива да е с постоянно течаща вода. Добра идея е да си купите малко легенче, сложете го в мивката, направете сапунена ваничка с веро и накиснете всички съдове. Разтъркайте добре и чак когато е време за изплакване - измийте финално съдовете от пяната.

2. Перете само при пълна перална машина.

Доста от нас се изкушават да пуснат пералня, заредена наполовина, защото любимата им тениска е вътре. Но това увеличава двойно разходите ви за ток и вода. Оптимизирайте пускането на пералня само, когато е наистина пълна.

3. Къпане дълго

Чудесно е да се насладиш на горещ и продължителен душ след дълъг работен ден, но ако източите цял бойлер гореща вода, това са 80 литра гореща плюс поне още толкова студена, за да се смесят... това са почти 200 литра вода за едно къпане....не звучи малко, нали? Опитайте се да наблегнете на ефективно и бързо  измиване на тялото, а ограничете дългите релаксиращи душове до веднъж седмично.

4. Вана

Аналогично ваната също е голям разход на вода, ако имате такава, опитвайте да е възможно по-рядко, защото повече взимат и душ преди ваната, а така разхода на вода става огромен.

5. Дръжте леген близо до вас, докато взимате душ, за да се напълни, докато се къпете

Реално сапунената вода, с която се къпете, може да бъде използвана за тоалетната, например. Или да измиете пода на банята с нея, или терасата. Тоест докато си взимате душ, сложете леген близо до вас, със сигурност ще се напълни и водата може да ползвате за нещо друго, като за почистване.

Адела Петрова
Адела Петрова Отговорен редактор
Новините днес