Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парене на краката: възможни причини за неприятен симптом

06 април 2024, 19:16 часа

За съжаление често не обръщаме внимание на сигналите, които тялото ни дава. Сърбеж на краката, парене на ушите, бузите, краката - всичко това не е без причина. Обърнете внимание кога е започнал дискомфортът и си запишете час при специалист. Само тогава ще може да се разбере със сигурност дали си струва да се направи нещо, когато краката ви горят.

Парене на краката: установяване на причините

Всеки усеща симптома на "парещи крака" по различен начин: някои хора казват, че ги бодат по краката с игли, друг ходи по пирони, трети се чувства така, сякаш е паднал във вряла вода. Но при всички случаи причините могат да бъдат едни и същи. Ако случаите на дискомфорт са редки, няма причина за безпокойство. Сменяйте обувките си, давайте по-често почивка на краката си и т.н.

Проблемите зачестяват, като се добавят сърбеж, изтръпване - струва си да посетите лекар и да прегледате вътрешните органи, да направите изследвания и т.н.

Лекар: Усещате парене в краката - липсва ви този витамин

Медицински причини за парене на краката:

- контактна алергична реакция;
- варикозно разширени вени;
- атеросклероза на кръвоносните съдове;
- гъбична инфекция;
- проблеми с нервната система;
- диабет;
- невропатия;
- ставни заболявания;
- в авитаминоза;
- бременност.

Немедицинските причини за дискомфорт включват:

- ходене, тежко натоварване на краката;
- тесни и неудобни обувки;
- физическа умора;
- стрес;
- психическа превъзбуда.

Ако причината за парещите стъпала, крака, ходила са немедицински патологии, за да се отървете от парещите стъпала, крака, ходила, се използват народни средства, които ще помогнат при това заболяване:

На първо място, след като свалите тесните обувки, трябва да направите мек масаж, да спуснете краката си във вана с топла вода;

- контрастни вани също са полезни - спускане на краката в топла и студена вода;

- Процедурата трябва да отнеме 15-20 минути, като за предпочитане е да се извършва ежедневно във вечерните часове. След това масажирайте с ментолово масло.

Ако дискомфортът е съпроводен с подуване на краката, е необходимо да заемете хоризонтално положение и да повдигнете краката над главата. По този начин се подобрява оттокът на кръвта, подуването намалява и сърбежът изчезва, изчезва и усещането за парене. Полезни са баните с такива билки като лайка, пелин, хмел, липа.

Усещате парене в краката - ето кой витамин ви липсва

Лечение на парене на краката

В случаите, когато неприятните усещания за парене на краката са придружени от силен сърбеж и човек постоянно изпитва дискомфорт, трябва да се консултирате с лекар.

Често този симптом показва заболяване на черния дроб: основният филтър на нашето тяло е запушен и не може да пречисти кръвта от натрупаните токсини. Ако това се случва рядко, си струва да почистите черния дроб и да промените диетата, да включите колкото се може повече зеленчуци, плодове, трици. Добре е също така да водим активен начин на живот, да ходим повече пеша и токсините ще се отделят чрез потта.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес