Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От какво могат да ви излекуват фъстъците?

09 януари 2024, 13:00 часа

Фъстъците са ядки, които допринасят полза за здравето, като помагат за намаляване на възпаления в организма, предотвратяват сърдечно-съдови усложнения, борят се с анемията, предотвратяват преждевременното стареене и подобряват настроението.

Д-р Карла Леал разказва за тях. 

Основните ползи от фъстъците са следните.

1. Предпазват от сърдечни затруднения

Фъстъците съдържат ресвератрол - вещество с мощен антиокислителен ефект, което предотвратява окислителното увреждане на клетките и помага за намаляване на холестерола. Улеснява отпускането на кръвоносните съдове и намалява съсирването на кръвта, предотвратявайки сърдечно-съдови заболявания.

2. Помагат за предотвратяване на атеросклероза

Фъстъците редуцират рисковете за атеросклероза, тъй като съдържат мононенаситени мазнини, известни като „добри мазнини“, които повишават „добрия“ холестерол.

3. Противостоят на анемията

Фъстъците могат да помогнат много в борбата с анемията, защото съдържат фолиева киселина; тя е витамин, който стимулира образуването на червени кръвни клетки.

Освен това фъстъците съдържат и желязо, което е друго много важно хранително вещество за предотвратяване и лечение на анемия, тъй като увеличава производството на червени кръвни клетки и хемоглобин.

4. Предотвратяват появата на диабет тип 2

Тъй като съдържат мононенаситени мазнини, известни като „добри“, фъстъците помагат за поддържане на стабилно ниво на кръвната захар. Така предотвратяват повишаването на степента й и ограничават рисковете за появата на диабет тип 2.

За кои хора НЕ СА полезни печените фъстъци?

5. Помагат за отслабване

Фъстъците са добър продукт за контролиране на теглото, тъй като са богати на фибри, които увеличават чувството за ситост и намаляване на глада. Считат се за термогенна храна, тоест която засилва метаболизма, стимулирайки по-голям разход на калории през деня – а това в крайна сметка улеснява загубата на тегло. Въпреки това, понеже са маслодайни и с висока калорична стойност, прекомерната консумация на фъстъци може да има обратен ефект – тоест, наддаване на тегло.

6. Предотвратяват преждевременното стареене

Фъстъците са богати на витамин Е, който действа като антиокислител и по този начин подпомага забавяне на стареенето. Освен витамин Е, фъстъците са богати на омега-3, която е добра мазнина със силно противовъзпалително действие и действа като обновител на клетките.

7. Укрепяват здравето на мускулите

Фъстъците помагат за поддържане на здравето на мускулите, тъй като съдържат магнезий - важен минерал, който ги подсилва, също и калий – той пък подобрява мускулната контракция. Затова се препоръчват на тези, които практикуват редовни физически упражнения.

Споменатият вече витамин Е увеличава мускулната устойчивост. Подобряват тренировъчните резултати, насърчават увеличаването на мускулната маса чрез физически упражнения и помагат за възстановяването на мускулите след тренировка.

Фъстъците: Ползи и вреди от консумацията им

8. Намаляват риска от малформации при бебето

Фъстъците могат да бъдат важен съюзник по време на бременност, тъй като съдържат желязо, което помага за формирането на нервната система на бебето, растежа и развитието му. Желязото също намалява риска от инфекции, които са чести по време на бременност - например, инфекции на пикочните пътища.

При това фъстъците съдържат и фолиева киселина, която е много важна по време на бременност, тъй като намалява риска от дефицити в мозъка и гръбначния стълб на бебето. Но само акушер-гинеколог може да ви обясни повече за фолиевата киселина по време на бременност, защо и как да я приемате.

9. Подобряват настроението

Фъстъците подобряват настроението и намаляват стреса, тъй като съдържат триптофан - вещество, което насърчава производството на хормона серотонин, известен като „хормона на удоволствието", който поражда чувство за благополучие. Съдържат магнезий, което е важно за намаляване на стреса; както и витамини от група В, които допринасят за образуването на невротрансмитери като вече споменатия благотворен серотонин.

Внимание! Статията има само информационно значение. Допитвайте се непременно до медик-специалист и се пазете от самолечение!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес