Опасно ли е, ако краката ви се подуят в жегата и какво да правите

3239
Опасно ли е, ако краката ви се подуят в жегата и какво да правите
Снимка: iStock/Guliver

Краката могат да се подуят по различни причини, като една от основните е дехидратацията, която причинява задържане на вода.

С повишаването на външната температура подуването на краката е чест и неприятен проблем. Ако сте забелязали, че краката или глезените ви са се подули, докато сте били навън в жегата, не сте сами, тъй като това е сравнително често срещан проблем. 

Вижте още: Какво става с кръвната ви захар, когато ядете мед

Краката могат да се подуят по различни причини, като една от основните е дехидратацията, която може да причини задържане на вода в тялото и по този начин да влоши подуването на крайниците. Когато сме дехидратирани, тялото ни се опитва да спести колкото се може повече течност и това води до натрупване на вода в тъканите ни.

Защо краката се подуват през лятото?

Освен дехидратацията, продължителните периоди на изправено или седнало положение, особено при високи температури, могат да увеличат налягането във вените на краката и краката. Това повишено налягане забавя циркулацията и води до задържане на течности и подуване. Поради тази причина хората, които прекарват часове прави или седнали при високи температури, трябва да бъдат особено внимателни.

Също така някои медицински състояния, като сърдечно, бъбречно или чернодробно заболяване, могат значително да допринесат за подуване на краката. Подуването на краката или отокът основно се появява, когато в тъканите на краката се натрупа твърде много течност поради лоша циркулация или повишено налягане в кръвоносните съдове. Топлината влошава този проблем, защото кара тялото да задържа повече вода и соли, което може да доведе до задържане на течности и подуване.

Как да предотвратим подуване на краката?

Има няколко стратегии, които можете да използвате, за да предотвратите или намалите подуването на краката.

Избягвайте излагането на топлина, когато е възможно

Ако краката ви се подуят в горещо време, опитайте се да се охладите. Седнете на сянка или останете в климатизирани стаи, когато е възможно. Използвайте малък охлаждащ вентилатор. Нанесете охлаждащ спрей върху стъпалата и краката си. Избягвайте горещи вани, душове и сауни. В края на душа измийте краката си със студена вода, за да подобрите кръвообращението.

Вижте още: Учени: Тази храна носи ударна доза допамин в мозъка

Внимавайте какво ядете

Консумирайте храни с ниско съдържание на натрий, като леки яхнии, домашно приготвени супи и салати. Също така, опитайте се да стоите далеч от преработени храни, които обикновено са с високо съдържание на сол.

Увеличете приема на вода

Може да изглежда нелогично, но пиенето на повече вода всъщност може да облекчи подуването, като поддържа тялото хидратирано и му помага да изхвърли излишната сол.

Удобни обувки

Носенето на удобни обувки, които осигуряват добра опора и са направени от дишащ материал, може значително да помогне на подутите крака.

Редовни упражнения

Редовните упражнения, тоест физически дейности като ходене, плуване или колоездене, могат да подобрят кръвообращението и да предотвратят натрупването на течности в краката.

Повдигнете краката си

Когато е възможно, повдигнете краката си над нивото на сърцето. Това помага за намаляване на натиска върху вените на краката и насърчава дренажа на течности.

Вземете магнезий

Обогатете диетата си с магнезий, тъй като този минерал, наред с други неща, регулира нивата на течности в тялото, което може да помогне за намаляване на отока. Ще го намерите в банани, зелени листни зеленчуци като спанак и зеле, семена, тъмен шоколад... Помислете дали да не приемате дневна доза магнезий, тъй като 200 милиграма от тази хранителна добавка може да ви помогне да поддържате нивата на хидратация, които ще помогнат за намаляване на подуването. Ако обмисляте да приемате добавки с магнезий, първо се консултирайте с вашия лекар, ако имате здравословни проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 юни /валутен калкулатор/

Могат ли хората с диабет да консумират диня?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 юни /валутен калкулатор/

Яжте ги без угризения: Тези ядки контролират кръвната захар

Този проблем с косата е симптом на цирозата

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 юни /валутен калкулатор/

Ето как да разберете дали един мъж мисли за вас

Молците бягат в паника с този лесен трик

Размажете паста за зъби върху хартия и вижте чудо – край с комарите!

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 юни /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно