Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ноктите ви се чупят лесно: Ето какви са причините

11 февруари 2023, 11:00 часа

Ноктите показват много за нашите навици и възможни здравословни проблеми, не са само красив аксесоар към перфектната визия. Грижата за здравината на ноктите е грижа и за цялото ви тяло.

Причини за нацепени нокти

- Стареене

С напредването на възрастта ноктите на ръцете обикновено стават по-тънки и по-податливи на начупване, а ноктите на краката точно обратното – стават много по-твърди.

5 най-важни витамина и хранителни вещества за здрави нокти

- Често излагане на вода

Ако ежедневната ви работа е свързана с това ръцете ви да са непрекъснато в контакт с вода – значи сте изложени на риск ноктите ви да се нацепят.

- Често посещение на маникюрист

Лакочестителите на основата на ацетон могат да увредят ноктите ви, същото е при посещение на професионалист. Премахването на гел лак става чрез необходимостта ноктите да се накиснат в течен лакочистител. Това може да направи ноктите по-уязвими и начупени.

- Гъбична инфекция. Симптомите на гъбична инфекция на ноктите включват:

  • напукване
  • удебелени нокти
  • леко обезцветени нокти

ТОП съвети за по-здрави нокти

- Хранителни дефицити

Недостигът на желязо е една от най-честите причини за нацепени нокти поради хранителен дефицит. Хранете се балансирано, за да имате здрави нокти.

- Псориазис. При псориазисът, който засяга пръстите, може да причини промени в ноктите.

- Нарушение на щитовидната жлеза. Хората с дисфункция на щитовидната жлеза могат да изпитат проблеми с ноктите, включително сухи, напукани и чупливи нокти.

Нацепените нокти лесно се лющят, меки са и лесно се огъват. Лечението на такива нокти зависи от основната причина. Вашият лекар ще ви даде най-добри насоки.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес