Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма да повярвате, че с тялото ви ще се случи това, ако започнете да се къпете със студена вода

26 юли 2023, 09:10 часа

Горещият душ може да се окаже изключително приятен, когато говорим за студените зимни дни. Не по-същия начин обаче изглеждат нещата през лятото. За предпочитане е да избягваме топлата вода през всичките сезони. Тя не само, че успява да ни преспи, вместо да ни събуди, но и спомага за отпускането на мускулите, а в резултат на това се забавя и пулсът.

В днешната статия ще споделим с вас много ценни съвети, свързани с взимането на подходящ душ. Ако успеете да превърнете това в сутрешен ритуал, то несъмнено ще внесете здравословна промяна в живота си.

Подготовката на организма е едно от най-важните неща, затова не я пропускайте. Все пак става въпрос за каляване на тялото, а не всеки е готов на тази промяна.

Какво трябва да направим?

Започнете да се къпете с по-хладка вода, като постепенно понижавате температурата с всяко следващо къпане.

ОЩЕ: 3 ползи от студения душ и как подпомага отслабването

Плавният преход се отнася и за времето. В началото прекарвайте не повече от 30 секунди и постепенно увеличавайте времето. Запомнете, че една такава терапия е способна да се превърне в щит за имунната система.

Именно студената вода стимулира тялото да произвежда повече бели кръвни телца. Така се засилва имунитета на човек.

За какво още е полезно къпането със студена вода?

Студената вода може значително да подобри функциите на белите дробове. Не забравяйте да дишате дълбоко, докато се къпете със студена вода. По този начин насищате органите с кислород. Телесният тонус рязко ще се покачи.

ОЩЕ: Ползи от студения душ за вашето тяло

На студения душ дължим и красивата и гладка кожа. Горещата вода, колкото и приятна да ни се струва през зимата, способства за изсушаването на кожата, косата, а дори и ноктите. Студената стяга порите и заглажда кожата.

Колкото по-често си взимаме студени душове, толкова повече ще страним от появата на стрии.

Желателно е да се редува топла и студена вода. Много е важно да съобразите този сутрешен ритуал със здравословното си състояние. Ако имате установени сърдечнисъдови заболявания, не бива да се подлагате на подобен вид каляване.

Вярвате или не, студеният душ може да ни помогне по-бързо и лесно да влезем във форма. Колкото по-ниски са градусите на водата, толкова повече ще стимулираме метаболизма. Това на свой ред ще допринесе за изгарянето на калории.

ОЩЕ: Правете това сутрин под душа и ще имате повече енергия от чаша силно кафе

На последно място, но не и по важност е въздействието върху настроението. Студеният душ допринася за подобряване на настроението. Изведнъж депресивните мисли ни напускат, а на тяхно място се появява оптимистичната нагласа.

Статията има само информативна цел. Не замества консултацията с лекар.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес