Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направете това, за да сте сигурни, че няма да ви измамят в интернет

03 февруари 2022, 06:30 часа

В ерата на информационните технологии безопасността е много важна. В наши дни личните данни могат да се използват за печелене на пари. Днес хакерите са не само опитни компютърни потребители, но и добри психолози. За да не бъдете измамени, трябва да знаете каква информация да споделяте и да пазите в тайна. Представяме ви някои препоръки, които трябва да имате предвид, за да запазите личните данни в безопасност и да избегнете измама от хакери.

1. Създайте когнитивни пароли

Много хора използват една и съща парола за напълно различни ресурси: както корпоративни, така и лични. Други смятат, че е безопасно да заменят няколко символа. Но винаги запазват паролата такава, каквато е. Това въобще не е правилно. Киберпрестъпниците използват речници за пароли, които им помагат да направят хакването.

Ако се страхувате, че може да забравите всичките кодове, защото са много, използвайте специален мениджър или създайте собствен алгоритъм на запаметяване. По-добре да прибегнете до употребата на "когнитивни" пароли. Не датата на раждане или името на любимия герой. Вместо това използвайте асоциация. Например, първите букви от любимата поема в комбинация с други символи. Вероятността хакерът да намери подобна парола в своя речник е много малка.

2. Не закривайте уеб камерата

Според специалистите по безопасност, няма смисъл да закривате уеб камерата. Въпреки че наблюдаването на някого посредством устройството е напълно възможно, в повечето случай киберпрестъпниците не използват този метод. Какво биха могли да видят? Гледането на видео в продължение на часове е скъпо и трудно.

Теоретично, интелигентните телевизори могат да бъдат по-голяма заплаха от уеб камерите. Но отново, подобно следене се случва изключително рядко. Освен това има по-лесни начини за кражба на лична информация от този. За това ще разкажем по-надолу в статията.

3. Не забравяйте за близката заплаха

Престъпниците често използват метода от "старата школа": гледат през рамо и събират данните, които използваме на обществени места. Как може да избегнете подобна заплаха? Използвайте специални екрани, за да бъдете сигурни, че другите хора не виждат нищо на вашето устройство. И разбира се, бъдете особено внимателни, когато въвеждате данни за достъп до всеки акаунт.

4. Използвайте правилото "3-2-1"

За да избегнете загубата на ценна информация, причинена от кибератаки, използвайте правилото "3-2-1". Архивирането на данни може да бъде много ценно. Ако хакерът получи достъп до вашия компютър, поне ще имате достъп до други места за съхранение. Правилото е следното:

Разполагайте с поне 3 екземпляра (1 оригинален и 2 копия).

Използвайте различен вид съхранение (твърд диск и облачна услуга).

Съхранявайте поне 1 копие на друго място (например, сейф).

5. Бъдете внимателни с адресите

Ако разгледате екранната снимка отблизо, може да разберете колко е важно да обръщате внимание на детайлите. На пръв поглед адресът изглежда напълно нормален. Но ако се вгледате, може да забележите точката под втората буква "а". Ако не я виждате, ще преминете през връзката, която води към опасен сайт или изпраща вирус на вашия смартфон, таблет и компютър. Затова бъдете внимателни.

Хората, които пишат, без да гледат клавиатурата, също могат да изпаднат в подобна ситуация. Това се случва често с виртуалните периферни устройства, когато пръстите докосват съседните клавиши. Хакерите разполагат с тази информация и създават специални програми, които могат да съставят списък с възможни грешки и да направят фалшиви уеб сайтове.

Две прости препоръки за избягване на подобни ситуации:

Разгледайте внимателно получения линк.

Използвайте специални инструменти, с които вашият браузър разполага, за да избегнете вредните ресурси.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес