Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли този невероятен метод наистина да балансира вашите хормони?

20 юни 2024, 11:30 часа
Реклама

Разбира се, методът - който предполага, че яденето на различни видове семена в определени часове от месеца може да помогне за хормоналната регулация - има хиляди споменавания, отзиви и мнения. Те управляват гамата; има защитници и клеветници в еднаква степен. Някои казват, че цикълът на семена може да помогне с всичко - от акне до спазми до настроение; други казват, че това е повече неприятности, отколкото си струва.

Ето как да разберете дали менструацията ви наистина е нередовна

Как протича менструалният цикъл

Преди да навлезем в разглеждания въпрос, нека направим бърз преглед на това как работи женската биологична система. Менструалният цикъл е като идеално калибрирана верига от зъбни колела, в която се намесват много хормони. Тези вещества не само се произвеждат в нашите яйчници, но също така се секретират от определени части на нашия мозък, за да ни позволят да имаме нормална менструация и овулация. Тя ни напомня, че нашите цикли могат да бъдат разделени на две фази, фоликуларна и лутеална, всяка от които е белязана от свое важно събитие - менструация в началото на фоликулната фаза и овулация в началото на лутеалната фаза.„Можем да си го представим като колело; цикъл, който се повтаря всеки месец от първата ни менструация до последната, която е менопаузата.

Как яденето на семена може да помогне за хормоналната регулация

Когато говорим за цикъл на семена, имаме предвид консумацията на семена през целия менструален цикъл. Идеята е да се консумира определен вид семена в определен момент от цикъла.

Помислете за това по следния начин: много годни за консумация семена, като ленени семена и семена от чиа, са богати на омега 3 мастни киселини и антиоксиданти, както и на протеини, фибри, минерали и витамини – и различните семена имат различни свойства, които могат да отговарят на определени периоди от време. 

 Въз основа на факта, че мастните киселини модулират хормоните, консумацията на семена в различни фази на цикъла има за цел да осигури необходимите микроелементи за поддържане на всяка фаза. Например, сусамовите и слънчогледовите семена може да са по-ориентирани към поддържане на лутеалната фаза, защото съдържат омега 3, която участва в метаболизма на прогестерона и са богати на калций. Те ни помагат да поддържаме овулацията в лутеалната фаза и подобряваме здравето на храносмилането, което е основно за метаболизма на естрогените. След това, във фоликулната фаза, можем да изберем семена като чиа или тиква, които съдържат фитоестрогени – вещества от растителен произход с антиоксидантни, противовъзпалителни, хипотензивни, хипогликемични, остеопротективни, невропротективни и хормонално регулиращи ефекти.

Работи ли наистина цикълът на семена

Въпреки че нямаме конкретни научни доказателства в подкрепа на ефективността на цикъла на семената, има много изследвания, които предполагат, че микроелементите в семената са полезни за нашето здраве.

Яденето на семена не боли – хранителните вещества в тях определено могат да помогнат за компенсиране на определени хранителни дефицити. Разбира се, трябва да имате предвид, че семената могат да бъдат много мощни храни, които не трябва да се консумират в излишък – те имат високо съдържание на фибри, така че пациентите с определени храносмилателни патологии трябва да говорят с лекаря си.

Въпреки това най-добрият начин да регулирате хормоните си вероятно всъщност е много по-прост и по-малко предписващ: Можете да постигнете целта да регулирате менструалния си цикъл с правилно хранене. Консумацията на семена не е от съществено значение за регулирането му или за добро менструално здраве. Всъщност става въпрос за поддържане на добри навици на живот и възприемане на мултидисциплинарен подход, който да отговаря на нуждите на индивида.

По какви начини можем да регулираме хормоните си

Регулирането на вашите хормони се свежда до поддържане на цялостен здравословен начин на живот. Поддържайте стабилно тегло и яжте балансирана диета. Това не означава ограничения, а по-скоро избягване на преработени храни, захари и токсини като алкохол или тютюн. Правете редовни физически упражнения, адаптирани към вашите нужди, научете се да управлявате стреса - което е от съществено значение за поддържане на здравословни нива на кортизол - и си починете добре през нощта. Всичко това е от съществено значение за нашата хормонална система - и не само това, но и цялото ни тяло - да функционира правилно.

Проучване разкрива опасностите, които крият приложения за проследяване на менструация

И ако изпитвате подуване, задържане на течности или друг дискомфорт поради предменструален синдром или през първите дни на менструацията, експертът ви казва. при което може да забележим повече задържане на течности избягвайте сол и преработени продукти или продукти с високо съдържание на захар, опитайте се да консумирате храни, богати на сложни въглехидрати, и избягвайте прекомерната консумация на кофеин.

Значението на диетата за хормоналната регулация

Разбира се, от само себе си се разбира, че грижата за вашата диета е от съществено значение за правилното хормонално здраве, менструация и овулация. Това са процеси, които използват много енергия и хранителен или енергиен дефицит може да доведе до проблеми като аменорея, при която тялото разбира, че не е подходящият момент за развитие на бременност и изключва репродуктивната система; това може да ни накара да изкараме месеци без период. Кървенето по време на менструация може да доведе до дефицит на желязо, така че адекватното снабдяване както с желязо, така и с витамин С, витамин А и противовъзпалителни храни – като тези, богати на омега 3 мастни киселини – ще ни помогне при състояния като дисменорея, период болка и ендометриоза. Това може да бъде полезно за хора с поликистозно разстройство на яйчниците (PCOS) или инсулинова резистентност, тъй като диетата играе супер важна роля в подпомагането за намаляване на тази резистентност и възстановяване на овулаторните цикли.

https://www.vogue.com/article/seed-cycling

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес