Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли ментата да бъде опасна за здравето ни

08 май 2024, 05:45 часа

Ментата е ароматно растение, използвано и ценено в различни кухни по света. Използва се широко, особено с настъпването на лятото.

Още: Как и кога да събираме див лук

Въпреки че често не представлява риск за здравето, има един сорт мента, който е отровен и може да причини проблеми. По-долу ви разкриваме как да го познаете, за да сте в безопасност.

Колко отровен е този сорт?

Въпросният сорт принадлежи към семейство Lamiaceae и съдържа токсична активна съставка в много високи концентрации, които другите сортове на това растение нямат.

Неговите токсични свойства са известни от древността. В действителност този щам не е фатален, дори и да консумирате пресни листа, те са безвредни.

Но това не се отнася за случаите, когато се обработва, тъй като по този начин токсичното активно вещество може да се концентрира още повече, което води до проблеми.

Какви са разликите между отровния и обикновения сорт?

Между двете разновидности има разлики, които ни позволяват да ги разпознаем и да не направим грешката да изберем грешната.

Въпреки че принадлежат към едно семейство, неотровната мента се характеризира с наличието на цветове с типична кръгла форма и ярко лилав цвят.

Още: Това са билките, които се берат през месец МАЙ

Докато отровният тип има китка цветя в цилиндрична форма, в изправено положение, подобно на цветовете на лавандулата.

Бъдете внимателни и не събирайте билки, ако не сте сигурни, че са безвредни.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес