Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Можете ли да излекувате акнето си с ябълков оцет?

25 септември 2024, 13:59 часа

Ябълковият оцет (ACV) е популярно домашно лекарство за всичко - от киселини до контрол на апетита до премахване на бенки.

Вода с оцет на гладно - как влияе на кръвната захар

Той се прави чрез ферментация на ябълков сайдер или нефилтриран сок от пресовани ябълки. Резултатът е остър, силно кисел оцет.

Има разнообразни приложения и става все по-популярен в общността за естествено здраве. Смята се, че има много ползи за здравето, включително:

  • по-ниски нива на кръвната захар
  • загуба на тегло
  • намален риск от рак

Има обаче малко изследвания, които да подкрепят много от тези твърдения.

Някои хора дори казват, че може да помогне при акне, поради уникалния си химичен състав. В тази статия ще разгледаме по-отблизо потенциалните ползи от ябълковия оцет при акне, заедно с някои от рисковете.

Потенциални ползи за акне

Оцетът може да убие определени видове бактерии, според проучвания в епруветка. Това се дължи на високото съдържание на оцетна киселина, което му придава киселинност. Ябълковият оцет съдържа и няколко други органични киселини, включително (1, 2, 3, 4):

  • млечна киселина
  • галова киселина
  • протокатехинова киселина
  • хлорогенна киселина

Бактерия, наречена Propionibacterium acnes или Cutibacterium acnes, допринася за развитието на акне. Тъй като е отбелязано, че ябълковия оцет убива определени щамове бактерии, той може също така да убива някои бактерии, засягайки P. acnes.

Въпреки това, няма изследвания, изследващи ефектите на ябълковия оцет или какъвто и да е вид оцет върху P. acnes, много по-малко проучвания, направени при хора, а не в епруветки.

В допълнение, оцетът трябва да бъде силно разреден, преди да се нанесе върху кожата ви, което допълнително ще разреди концентрациите на органична киселина.

По-специално млечната киселина също се използва за намаляване на появата на белези от акне - но отново, малкото количество в разреден ябълковия оцет е малко вероятно да има значителен ефект.

И накрая, оцетът също е тънък и за разлика от кремовете и серумите, направени специално за кожата, може да не влезе в контакт с кожата ви достатъчно дълго, за да могат полезните съединения да се абсорбират адекватно, преди да се изпари.

Рискове от локален ябълковия оцет

Ябълковият оцет е силно кисел по природа. Поради това може да причини изгаряния, когато се прилага директно върху кожата за дълги периоди от време.

Всъщност, в едно проучване при 22 възрастни, изследователите установиха, че накисването с ябълковия оцет няма положителен ефект върху целостта на кожата при хора с дерматит – и всъщност увеличава дразненето при повечето участници.

В повечето случаи изгаряния възникват, след като ябълковия оцет е бил в контакт с кожата за дълги периоди от време. По-кратките периоди на контакт с кожата е по-малко вероятно да причинят изгаряния, но могат да причинят парене.

Ползи и митове: Виненият оцет, приятел или враг на организма

Така че, за да се предотврати увреждане и дразнене на кожата ябълковия оцет трябва да се използва само в малки количества и когато се разрежда с вода.

Също така трябва да избягвате използването на ябълковия оцет върху чувствителна кожа и отворени рани. В тези случаи е по-вероятно да причини болка или увреждане на кожата.

Трябва ли да използвате ябълковия оцет за лечение на акне

Няма доказателства в подкрепа на употребата на ябълков оцет за акне.

Може да причини допълнително възпаление и дразнене. Може дори да причини изгаряния, ако не е разреден правилно, преди да го нанесете върху лицето си.

Поради тези фактори локалният ябълковия оцет може да причини повече вреда, отколкото полза при хора с акне.

За да намерите лечение за акне, което работи за вас, консултирайте се с дерматолог.

Органичните киселини в ябълковия оцет могат да помогнат за убиването на бактериите, които причиняват акне, или да намалят появата на белези. Въпреки това, има много малко доказателства, че самият оцет, когато се разреди и нанесе върху кожата, има същия ефект.

Освен това, неправилно разреден ябълковия оцет може действително да изгори кожата ви. Поради тази причина ябълковия оцет не е най-добрият избор за акне. За повече яснота относно лечението и предотвратяването на акне, говорете с дерматолог.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес