Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Преди, по време или след хранене трябва да пиете вода за по-добро храносмилане

28 септември 2024, 09:16 часа

Водата съставлява повече от половината от човешкото тяло и участва в почти всички жизнени процеси в организма. Трябва ли да пиете вода преди, по време или след хранене? Експертите смятат, че определен подход помага на храносмилането.

Вижте още: Защо няма дебели японци: 5 трика, които спазват стриктно

Водата наистина се смята за източник на живот, защото тялото не може да функционира без нея. Участва в регулирането на телесната температура, преноса на хранителни вещества и кислород до клетките, елиминирането на токсините и поддържането на хидратация на кожата и вътрешните органи. Достатъчната хидратация подобрява храносмилането, поддържа здравословен метаболизъм и позволява оптимална мозъчна функция. Когато пиете достатъчно вода, енергията ви се увеличава, концентрацията се подобрява и тялото е по-добре защитено от стреса.

От друга страна, дехидратацията може да причини умора, главоболие, суха кожа и храносмилателни проблеми. Дългосрочната дехидратация може сериозно да застраши здравето, тъй като без достатъчно вода тялото не може правилно да елиминира токсините, което може да причини натрупване на вредни вещества.

Процесът на храносмилане започва още в устата, където водата помага за производството на слюнка, която се състои от голям процент вода и е необходима за омекотяване на храната и улесняване на преминаването й през хранопровода към стомаха. Без достатъчно слюнка храната не може да се разгради правилно, което може да затрудни целия процес на храносмилане.

След като храната попадне в стомаха, водата играе важна роля в производството на стомашна киселина и храносмилателни ензими, които са необходими за разграждането на хранителните вещества. Водата помага при разграждането на храната и позволява усвояването на хранителни вещества в тънките черва. В допълнение, тя поддържа функцията на бъбреците, като помага за елиминирането на отпадъчни продукти и токсини от тялото чрез урината.

Вижте още: Тиквата - повишава или понижава холестерола

Един от ключовите аспекти на ролята на водата в храносмилането е нейният ефект върху червата . Достатъчното количество вода помага да се поддържат изпражненията меки и предотвратява запек. Когато тялото не е достатъчно хидратирано, червата абсорбират повече вода от храната, което може да доведе до твърди изпражнения и затруднено изхождане. Важно е не само колко вода пием, но и кога я пием, тъй като времето на консумация на вода може да има значителен ефект върху храносмилането.

Вода преди хранене

Пиенето на вода преди хранене има няколко значителни предимства. Изпиването на чаша вода 20 до 30 минути преди хранене помага на храносмилателната система да се подготви за приема на храна. Водата стимулира секрецията на храносмилателни ензими в стомаха, което улеснява храносмилането. В допълнение, водата може да действа като естествено средство за потискане на апетита , което е полезно за контрол на теглото. Изследванията показват, че пиенето на вода преди хранене може да помогне за намаляване на приема на калории по време на хранене, което може да бъде от полза за тези, които се опитват да отслабнат. Важно е обаче да се отбележи, че не се препоръчва да се пие твърде много вода непосредствено преди хранене, тъй като твърде много вода може да разреди стомашната киселина и по този начин да забави процеса на храносмилане.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес