Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко често е нормално да се ходи до тоалетна през нощта?

03 юли 2023, 09:22 часа

Честотата на нощното ходене до тоалетна може да варира при различните хора, а това, което се счита за нормално, може да се различава в зависимост от различни фактори, като възраст, здравословно състояние и начин на живот. Средно повечето хора могат да очакват да се събудят, за да уринират веднъж или може би два пъти през нощта. Ако обаче ви се налага да ходите по-често, това може да означава, че има скрит проблем.

За възрастните обикновено се счита за нормално да имат пълен нощен сън, без да се налага да използват тоалетната. Въпреки това фактори като повишен прием на течности преди лягане, консумация на диуретични вещества като кофеин или алкохол или някои медицински състояния могат да нарушат този модел. Ако установите, че се събуждате повече от един или два пъти, за да уринирате, може би си струва да прецените навиците си и да обмислите всички потенциални причини.

С напредването на възрастта честотата на нощното уриниране обикновено се увеличава. Възрастните хора могат да изпитат ноктурия - състояние, което се характеризира с необходимост от уриниране многократно през нощта. Това може да се дължи на различни фактори, включително намален капацитет на пикочния мехур, хормонални промени, някои лекарства или основни здравословни състояния като увеличена простата или инфекции на пикочните пътища. Ако подозирате, че нощното ви уриниране е необичайно, препоръчително е да се консултирате с медицински специалист за поставяне на точна диагноза и подходящо лечение.

Учени разкриха как можем да се справим с честото уриниране нощем

При децата честотата на нощното уриниране варира в зависимост от тяхната възраст и етап на развитие. По-големите деца, особено тези, които се обучават на гърне, може да имат нужда да посещават тоалетната по-често през нощта. С напредването на възрастта и развитието на по-добър контрол върху пикочния мехур обаче нощното уриниране трябва да намалее. Ако детето ви продължава да се подмокря в леглото или да има чести нощни посещения на тоалетната след определена възраст, е препоръчително да се консултирате с педиатър, за да се изключат някакви основни проблеми.

Като цяло това, което се счита за нормално за нощното уриниране, варира при различните хора. Въпреки това, ако се окаже, че постоянно се събуждате повече от един или два пъти през нощта, за да използвате тоалетната, може би си струва да проучите потенциалните причини или да потърсите медицински съвет. Поддържането на здравословен начин на живот, избягването на прекомерния прием на течности преди лягане и справянето с всички основни здравословни състояния могат да помогнат за по-спокоен нощен сън.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес