Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е здравословната храна, която може би избягвате, а не трябва

21 юли 2024, 09:10 часа

С напредването на възрастта диетичните ни нужди (и потребностите като цяло) започват да се променят. Имаме нужда от повече от някои хранителни вещества и по-малко от други, може да се наложи да намалим рутинните интензивни упражнения и често започваме да въвеждаме нови лекарства за справяне със специфични здравословни състояния.

Какво се случва с организма, ако ядете грейпфрут през нощта?

Но да се върнем към храната: с непрекъснато променящото се състояние на нашите тела и здраве може да е трудно да знаем как да се храним правилно на различни етапи от живота. Но има един регистриран диетолог, който казва, че трябва да бъдете много внимателни с храненето, когато остареете - и ще предположим, че не сте забелязали това.

Има една храна, която хората трябва да внимават с консумацията си, когато остареят: грейпфрут. Ако челюстта ви е на пода, ние не ви обвиняваме. Грейпфрутът е пълен с витамин С и е чудесен за вас, нали?

Обикновено да. Но за всеки, който приема лекарства за справяне със здравословен проблем, грейпфрутът може да взаимодейства отрицателно с него.

Известно е, че грейпфрутът и сокът от грейпфрут взаимодействат със статините, които се използват за намаляване на холестерола. Съединение в грейпфрута, наречено фуранокумарини, се конкурира с ензима в нашия черен дроб, който се използва за метаболизиране на статиновите лекарства.

Точното количество грейпфрут, което е опасно за поглъщане, ще варира в зависимост от няколко фактора и винаги трябва да говорите с Вашия лекар относно количеството, което е безопасно за Вас (ако има такова). Но като цяло един цял грейпфрут или чаша сок от грейпфрут са достатъчни, за да взаимодействат отрицателно с определени видове лекарства.

Статините и разредителите на кръвта не са единствените видове лекарства, с които грейпфрутът може да взаимодейства отрицателно. Изследванията показват, че грейпфрутът може да повлияе на определени лекарства за кръвно налягане, лекарства за сърдечен ритъм, определени лекарства за настроение (въпреки че си струва да се отбележи, че е безопасно да се консумира грейпфрут с повечето обикновени антидепресанти) и много други.

Но трябва да внимавате не само с грейпфрута. Храни с високо съдържание на витамин К, които вероятно смятате за полезни за вас - като къдраво зеле, спанак и зеле - могат да бъдат опасни, когато консумирате твърде много от тях, докато приемате определени лекарства.

Храните, богати на витамин К, могат да повлияят на ефективността на разредителите на кръвта като варфарин. Витамин К помага за съсирването на кръвта, което противодейства на разреждащия кръвта ефект на варфарин. Индивидите на варфарин трябва да поддържат постоянен ежедневен прием на витамин К и съответно да наблюдават диетата си.

Повечето лекари няма да ви насърчат да избягвате напълно витамин К (въпреки че винаги трябва да се консултирате с тях!). Най-важното нещо, което трябва да имате предвид при витамин К и някои лекарства, е последователността в дозировката. Например дневната препоръка за мъже и жени над 19 години е съответно 120 mcg и 90 mcg, а чаша суров спанак има 145 mcg, а чаша варени броколи има приблизително 220 mcg. Така че, ако имате чаша суров спанак един ден (смесен в салата, например), не забравяйте да се опитате да поддържате това ниво в съответствие с богатите на витамин К зеленчуци, които консумирате на следващия ден.

Те могат да включват антиациди, антибиотици, аспирин и лекарства за рак, гърчове и висок холестерол. Ако приемате някое от тези лекарства, може да искате да ограничите или избягвате храни, богати на витамин К [под ръководството на лекар]. Понякога все още можете да включите храни с високо съдържание на витамин К в диетата си, но се съсредоточете върху получаването на приблизително същото количество всеки ден, така че да можете да стабилизирате дозата на лекарствата, необходима за управление на вашето състояние, като същевременно все още се наслаждавате на тъмнозелени в диетата си.

Ами ако не приемате никакви лекарства

Ако приемате малко или никакви лекарства, може би се чудите какви храни трябва да опитате да ядете по-малко. Отговорът на това вероятно не е толкова изненадващ - и между другото, тези храни (и напитки) са в списъка за хора, които също са на лекарства.

Определено ще искате да опитате да пиете по-малко алкохол. С напредването на възрастта способността на тялото ни да усвоява алкохола може да се промени драматично. Функцията на черния дроб намалява, което води до по-бавен метаболизъм на алкохола.

Това може да доведе до задържане на алкохола в системата за по-дълго, с по-изразен и продължителен ефект. Намаленото производство на ензими, участващи в метаболизма на алкохола (като ADH и ALDH), може да изложи възрастните хора на по-висок риск от свързана с алкохола токсичност. Много лекарства, използвани от възрастни хора, също са противопоказани за консумация на алкохол.

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете по 1 грейпфрут 3 часа преди лягане

Трябва също така да работите за ограничаване на консумацията на преработени храни, като бързо хранене, готови ястия, пакетирани закуски и подсладени със захар напитки. Тези продукти са произведени от химически променени съставки, извлечени от храни и допълнени с добавки за подобряване на вкуса, текстурата, външния вид и срока на годност, с минимално или никакво включване на цели храни. Изследванията показват пряка връзка между ултрапреработените храни (UPF) и повишените рискове от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, тревожност, депресия, затлъстяване, лошо качество на съня и обща смъртност.

Въпреки че съветите за ограничаване на алкохола и UPFs са доста стандартни, винаги е добра идея да говорите с вашия лекар за това с какви храни могат да взаимодействат лекарствата, които приемате. Те ще разполагат с най-много информация по тази тема и може също да имат предложения за това как да посрещнат хранителните нужди, като същевременно избягват определени богати на хранителни вещества храни като грейпфрут или спанак.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес