Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са най-здравословни вида сирена за ядене?

24 юли 2024, 11:56 часа

Сиренето често е важна част от диетите по света. Въпреки че сиренето понякога получава лоша слава в света на храненето поради високото си съдържание на калории и мазнини, повечето сирена са хранителни и могат да бъдат от полза за вашето здраве по няколко начина. Изследванията показват, че хората, които ядат сирене, са по-малко склонни да развият сърдечни заболявания и инсулт и е по-малко вероятно да умрат от сърдечно-свързани заболявания в сравнение с тези, които не ядат.

Диня със сирене - (не) очаквано добра комбинация

Има стотици сирена, включително тези, направени от краве мляко, козе мляко и овче мляко. От меки сирена като рикота до твърди сирена като пармезан, има сирене за почти всеки вкус, текстура и предпочитание на съставките.

Ето девет от най-здравословните видове сирене, плюс съвети как да се наслаждавате на сирене като част от здравословна диета.

1. Сирене Фета

Сиренето Фета е пикантно, меко сирене, което традиционно се прави от козе или овче мляко. Това солено, леко кисело сирене е основна храна в средиземноморската диета и се включва в питателни рецепти като гръцка салата и ястия с паста.

Фета е с високо съдържание на няколко хранителни вещества, включително калций и B12, витамин B, който е от съществено значение за неврологичната (мозъчна и нервна система) функция, производството на червени кръвни клетки, метаболизма и синтеза на ДНК.

Тъй като фета е толкова ароматна, малко е много важно. Опитайте да добавите малко фета към салати и купички със зърно или да поръсите с фета върху супи и паста, за да добавите кремообразна текстура и пикантен вкус.

2. Пармезан

Пармезанът или Пармиджано Реджано е любимо твърдо италианско сирене, което обикновено се използва в ястия с паста и салати. Има остър, солен, сложен вкус и е с естествено ниско съдържание на лактоза, вид захар, намираща се в млечните продукти.

До 75% от световното население има непоносимост към лактозата и може да изпита симптоми като подуване на корема, диария и газове след консумация на храни и напитки, богати на лактоза. Повечето хора с непоносимост към лактоза могат да понасят пармезан, тъй като съдържа по-малко от 10 mg лактоза на килограм (kg). Храните, съдържащи по-малко от 10 mg/kg лактоза, могат да бъдат обозначени като безлактозни и е малко вероятно да причинят симптоми при хора с непоносимост към лактоза.

В допълнение към ниското съдържание на лактоза, пармезанът е с високо съдържание на протеини и витамини и минерали като калций, селен и B12. Порция от 1 унция покрива над 25% от дневните ви нужди от калций, минерал, който осигурява структурата на костите и зъбите и е необходим за критични процеси като функцията на нервите и мускулите и секрецията на хормони.

3. Извара

Изварата е прясно, меко сирене, което има много по-мек вкус от другите сирена. Обикновено се ползва като опция за закуска или лека закуска, изварата се съчетава добре със сладки и солени съставки като горски плодове и билки.

Изварата е отличен източник на високо усвоим протеин, осигуряващ над 24 g протеин на чаша. Протеинът забавя храносмилането и стимулира отделянето на хормони на ситостта, като ви помага да се чувствате сити след хранене. Плюс това, добавянето на богати на протеини храни към вашите ястия и закуски може да помогне за поддържане на здравословното регулиране на кръвната захар чрез забавяне на усвояването на глюкозата в кръвния поток.

Изварата също е с високо съдържание на няколко витамини и минерали, като селен, минерал от съществено значение за функцията на щитовидната жлеза и мощен антиоксидант. Една чаша 2% извара покрива над 50% от дневните ви нужди от това критично хранително вещество.

Въпреки че изварата е питателна, тя е с относително високо съдържание на натрий. Ако спазвате диета с ниско съдържание на натрий, стремете се към по-малки порции или изберете продукти с извара с намалено съдържание на натрий.

4. Чедър

Чедър е популярен вид сирене, което се предлага в много вкусове, като мек, остър и изключително остър. Чедърът, особено отлежалият чедър, е с ниско съдържание на лактоза и обикновено се понася добре от хора с непоносимост към лактоза.

Освен че има ниско съдържание на лактоза, чедърът е пълен с витамини и минерали, като калций, В12, селен, цинк и витамин А. Витамин А е хранително вещество, което е необходимо за правилния растеж и развитие, клетъчната комуникация, имунната функция и други критични процеси в организма.

За задоволяване на апетита: Мекички с мента, сирене и чесън

Чедърът също е с високо съдържание на протеини и осигурява незаменими аминокиселини като левцин, който играе важна роля в протеиновия синтез и възстановяването на мускулите. Проучванията показват, че яденето на чедър може да помогне за повишаване на кръвните нива на аминокиселини като левцин и да насърчи мускулния растеж.

Опитайте да добавите чедър към салати и сандвичи или съчетайте чедър с пресни плодове и ядки за засищаща закуска.

5. Рикота

Сиренето Рикота е кремообразен италиански млечен продукт, популярен в средиземноморската диета. Има високо съдържание на влага и е много мек на вкус, така че може да се използва както в сладки, така и в солени рецепти, като чийзкейк и лазаня.

Рикотата се предлага в няколко процента мазнини, включително пълномаслено мляко и обезмаслено. Може да отговаря на различни диетични предпочитания. Например, пълномаслената рикота може да се използва за приготвяне на подходящи за кето десерти, като чийзкейкове, докато нискомаслената рикота може да придаде богат и кремообразен вкус на супи и тестени изделия, без да добавя допълнителна мазнина.

Той е богат източник на няколко хранителни вещества, но има особено високо съдържание на В12, витамин А и калций. Освен това е с ниско съдържание на натрий и може да придаде вкус на ястия от тези, които са на диета с ограничение на солта.

6. Манчего

Manchego е отлежало сирене, произведено в района La Macha в Испания от мляко от специфичен вид овце, наречен Manchega sheep. Тъй като се прави от овче мляко и е с естествено ниско съдържание на лактоза, може да се използва като алтернатива от хора, които имат проблеми с храносмилането след консумация на продукти на основата на краве мляко.

Сиренето манчего има ронлива текстура и остър, леко сладък вкус, който се засилва с остаряването на сиренето. Използва се в традиционни испански ястия като pisto, ястие на зеленчукова основа, подобно на яхния, покрито с настъргано манчего.

Mанчего е добър източник на протеини и е с високо съдържание на калций. Доказано е, че диета с високо съдържание на калций и богати на протеини храни, като манчего, намалява риска от състояния, свързани с костите, като ниска костна минерална плътност и фрактури.

Освен това е богат на витамин А и с относително ниско съдържание на натрий, което го прави универсален здравословен избор.

7. Синьо сирене

Синьото сирене е име за група сирена, произведени с култури от плесен, наречена Penicillium Roquefort. Сините сирена, като Рокфор, Горгонзола и Стилтън, имат характерен остър и солен вкус и варират в текстура от мека и кремообразна до ронлива.

Сините сирена са добър източник на минерали като калций и няколко витамина от група B, включително B12 и B5, витамин, необходим за производството на коензими, невротрансмитери и холестерол, който също помага на тялото да получава енергия от храната.

Синьото сирене е вкусно натрошено върху салати и може да се добавя към ястия като паста, сандвичи и зеленчукови рецепти. Мощният му вкус обаче може лесно да завладее ястието, ако се използва твърде много.

8. Моцарела

Моцарела е италианско сирене, което обикновено се среща в ястия като лазаня, салата капрезе и пица. Има мек вкус и силно еластична консистенция при разтопяване.

Това популярно сирене е богат източник на витамин В12 и също така осигурява по-малки количества витамин А и селен. Има по-ниско съдържание на натрий в сравнение с други сирена, което го прави добър избор за любителите на сиренето, които следят приема на сол.

9. Козе сирене

Козе сирене, известно още като chèvre, е сирене с мек вкус, произведено от козе мляко. Той е добър източник на протеини и не съдържа въглехидрати, което го прави популярна съставка сред тези, които следват диети с ниско съдържание на въглехидрати. Тъй като е направен от козе мляко, той е безопасен за хора, чувствителни или непоносими към продукти от краве мляко.

Козето сирене е с по-ниско съдържание на калций в сравнение с други сирена, но е с високо съдържание на други основни хранителни вещества като мед, която е необходима за образуването, растежа и развитието на червените кръвни клетки, производството на енергия, метаболизма на желязото и синтеза на невротрансмитери. Освен това е с високо съдържание на рибофлавин, витамин В, който играе съществена роля в производството на енергия и функционира като антиоксидант в тялото

Козето сирене е вкусно в сладки и солени рецепти и може да добави кремообразна текстура към супи, салати и десерти като торти и мусове.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес