Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Казвате ли на детето „Ти си същият като баща си“? Психолог обясни как му се отразява това

21 август 2024, 06:00 часа

Сравнението между детето и бащата често се чува в семействата, разбира се от майките, независимо дали хвалят или се карат на децата. Но трябва ли да го правите и до какви последствия може да доведе?

Психологът, експерт по комуникации, автор на психологически книги Татяна Василкова изрази своето мнение за честите случаи, когато майка казва волно и неволно на детето си „Ти си същият като баща си“.

Вижте още: Голямата семейна война на децата на Ален Делон за наследството му

Като правило, добре познатото сравнение „ти си като баща си“ се чува много по-често в негативен контекст, отколкото в положителен. Когато изрича такава фраза, майката не винаги си дава сметка как думите ѝ могат да повлияят на живота на детето.

В положителен контекст

Когато една майка каже на сина си: „Ти си силен и смел като баща си“ или на дъщеря си: „Ти си весела и дружелюбна като баща си“, това е страхотно. Подобни сравнения са изключително важни и необходими за всяко дете, защото емоционално го свързват с другия родител. Как ще порасне дъщеря или син, които често чуват, че са страхотни като баща си? Като силни, уверени в себе си хора, способни да устоят на всички трудности и просто хармонични личности. Това се нарича получаване на силата на семейството или колосален енергиен ресурс. И няма значение дали родителите са разведени или не. Основното е посланието, което носят думите на майката.

Вярно е, че децата виждат единия родител през очите на другия. Ето защо детето гледа на баща си през призмата на мнението на майка си, дори ако често греши в нещо. Ако извадите положителното в съпруга си и разкажете за подобни моменти на децата си, като правите правилните паралели, те ще израснат щастливи и добри хора.

Когато една майка положително сравнява сина си с баща му, момчето се опитва да стане също толкова добро. С голяма вероятност, след като излети от родителското гнездо, той ще създаде силно и здраво семейство, избирайки надежден и мъдър спътник за своя съпруга. Ако е момиче, тя ще избере мъж, когото ще уважава и цени точно като майка си.

В негативен контекст

Защо сравнения като „ти си слаб като баща си“ или „ти си мързелив като баща си“ са опасни? Ако говорим за момче, то през целия си живот ще се опитва да докаже на майка си, че не всички мъже са толкова лоши и че самият той може да бъде много добър. Вероятно тази цел ще се превърне в смисъл на живота на възрастния син през следващите 30-40 години. Той ще започне да доказва "добротата" си, като вдига шум около майка си, но едва ли някога ще получи благодарности от нея, но определено ще развали отношенията си с жена си.

Ако едно момиче чуе негативни сравнения, насочени към нея, тогава дълбоко в себе си тя ще заеме позицията на подкрепа на по-слабия родител, т.е. баща си. Опитвайки се да настрои детето срещу бащата, майката, напротив, принуждава дъщерята тайно да го съжалява, което води до погрешна визия за ситуацията. В зряла възраст момичетата с подобни нагласи често влизат във връзки с мъже, за които могат само да съжаляват.

Вижте още: 5 начина да отучим детето да яде прекалено много сладко

Дори ако бащата не живее със семейството, той е починал, изчезнал, той винаги е там, защото детето носи неговото име и фамилия или спомени, чувства към него. Независимо от всичко, една майка трябва да свърже децата си с баща им на емоционално ниво чрез истории за неговите таланти и качества. Тогава в детето ще се фиксира образът на силен и добър баща, което ще бъде от полза преди всичко самото дете.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес