Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво значи, ако много ни се ядат ЯЙЦА

04 март 2022, 09:03 часа
Реклама

Много е важно човек да се вслушва внимателно в сигналите, които тялото му изпраща. Ако чувствате глад за определени храни, това може да значи, че ви липсва нещо важно.

В случай, че постоянно изпитвате желание да похапнете яйца, това може да е признак, че страдате от дефицит на витамин В12.

Всеки от нас знае, че тялото ни има нужда от редица минерали и витамини, за да функционира по правилен начин. Дали обаче сте наясно със значението на самите витамини и каква всъщност е тяхната функция?

Ето какво ще се случи, ако ядете 2-3 яйца всеки ден

Например В12 е витаминът, съдържащ кобалт. Това е единственият витамин, който не можем да си набавим от растенията и слънцето.

Минимално е количеството В12, от което човек се нуждае, около 2-4 микрограма в рамките на деня. Не бива обаче да го пренебрегваме, защото много лесно може да се получи дефицит. Възможно е, ако имате недостиг на витамин В12, да усещате хронична умора, депресия, а дори и да се стигне до анемични състояния. Този витамин има ключова роля за производството на червените кръвни клетки, които и сами знаете, отговарят за транспортирането на кислород с кръвта до мускулите и останалите органи.

Ако обаче редовно похапвате яйца, млечни продукти, риба и други храни, богати на витамин В12, вие ще попречите да се стигне до такъв дефицит.

В случай, че непрекъснато усещате нужда да похапнете яйца, възможно е тялото да алармира за липсата на витамин В12. Това обаче не е на 100% сигурно.

Статията има само информативна цел, не замества консултацията с лекар или балансираното хранене!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес