Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво представляват аминокиселините и какво ги прави толкова важни

24 септември 2023, 12:51 часа

Аминокиселините не са просто модна дума за фитнес, предназначена да стимулира продажбите на протеинови шейкове и други формули за изграждане на мускули. Те всъщност са основна група съединения, от които тялото ви се нуждае, за да функционира здравословно. Тогава как да си набавим аминокиселини? И какво ги прави толкова важни? Нека разберем.

Реклама

Кои са незаменимите аминокиселини

Приемайте аминокиселините като градивен елемент на вашето тяло. Те се използват от вашата система, за да ви помогнат да сте здрави, да се развивате правилно, да се предпазвате от болести, да произвеждате енергия и да подпомагате усвояването на други жизненоважни хранителни вещества. Накратко, аминокиселините са част от това, което ви кара да тиктакате.

Казано по-научно, те са органични химични съединения, съставени от въглерод, водород, кислород и въглерод (в различни структурни форми) в допълнение към странична верига, която варира в зависимост от това коя аминокиселина е. Те имат редица предимства, включително:

  • Потенциал за регулиране на вашите модели на сън
  • Помага ви да предотвратите мускулна умора и загуба
  • Може да насърчи здравословна загуба на тегло

Въпреки че 21 аминокиселини се използват от процесите на вашето тяло, само девет от тях се считат за незаменими; което означава, че те трябва да бъдат изядени, за да бъдат усвоени от тялото, другите са естествени.

Еликсир на живота ли е тази аминокиселина?

Известната деветка – все пак защо имаме нужда от аминокиселини:

И така, нека се запознаем с тези девет незаменими аминокиселини и да разберем какво точно правят.

1. Хистидин

Ако страдате от алергии, това може да ви е малко познато. Хистидинът помага на вашата система да създаде хистамин, който е един от ключовите компоненти при алергична реакция. Хистидинът функционира заедно с имунната система и подпомага храносмилането и циклите на съня.

2. Изолевцин

Това е тясно свързано с изграждането на мускулите, метаболизма, заздравяването на рани и стимулирането на имунната система. Така че ви помага да се възстановите след спорт или нараняване.

3. Левцин

Регулатор на нивата на кръвната захар, подпомага растежа и възстановяването и помага при заздравяването на неприятни рани. Левцинът работи, за да защити тялото ви и да му помогне да се възстанови отново след стрес или нараняване.

BCAA за жени: основна добавка или е по-добре да се избягва

4. Лизин

Фокусирана върху възстановяването и развитието на тъканите, тази незаменима аминокиселина играе решаваща роля в синтеза на протеини във вашето тяло. Гарантиране, че тялото ви може да расте и да се развива, както трябва.

5. Метионин

Една от критичните функции на тази аминокиселина е подобряването на косата, кожата и ноктите. Но освен че ви прави красиви, това е от решаващо значение за развитието на вашето тяло и възстановяването на тъканите.

6. Фенилаланин

Тази незаменима аминокиселина формира основата за невротрансмитерите на вашето тяло - тирозин, епинефрин, норепинефрин и допамин. Това означава, че е от съществено значение за осигуряването на подходящо емоционално състояние.

7. Треонин

Искате ли да изглеждате свежи и млади? Кажете здравей на треонина. Тази основна аминокиселина работи, за да гарантира еластичността на кожата ви, като насърчава нивата на структурни протеини и колаген.

8. Триптофан

Помагайки ви да регулирате нивата на серотонин (химикала за здравето), триптофанът може също така да ви накара да се почувствате малко сънливи, поради естествения си седативен ефект.

9. Валин

Това съединение помага на тялото ви да увеличи мускулния тонус и се смята за стимулант.

Как да си набавим незаменимите аминокиселини, от които се нуждаем

Сега, след като знаете какви са те и ролята, която играят в тялото ви, разбира се, искате да сте сигурни, че имате точното количество от тези аминокиселини във вашата система.

Основните източници на аминокиселини са класически протеини като месо, млечни продукти и яйца. Всеки от тях съдържа пълната гама, необходима, за да сте здрави.

Но ако сте веган, няма нужда да пропускате. Всъщност вие също се нуждаете от тези чудесни съединения. Добавете разнообразие от семена, ядки, зърнени храни, плодове, боб и листни зеленчуци към диетата си и ще бъдете на път да постигнете дневната си доза.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес