Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво е най-добре да ядем при подут корем

20 февруари 2024, 13:11 часа

Подуването най-често е симптом на запек, тоест това е симптом на забавен чревен транзит, който e свързан с обема и теглото на изпражненията.

Основните противници на подутия корем и основните причини за газовете са диетата, недостатъчният прием на течности, лошите хранителни навици, заседналият начин на живот, стресът, околната среда и промените в начина на живот. Лошите храни са тези, които трябва да се избягват, ако имате запек и подуване на корема.

Храни, които са враг на подутия корем:

·         Храни, богати на въглехидрати, които предизвикват ферментация в червата, както и животински мазнини.

·         Сладкиши, подсладени и газирани напитки, които дразнят стените на червата и предизвикват образуване на газове.

·         Колбаси и тлъсти меса, които не само допринасят за запек, но са и врагове на чревното благосъстояние и цялостното здраве.

·         Пържена храна - тя се усвоява лошо от стомаха и дразни червата, причинява застой и забавя целия процес на храносмилане.

При подуване в горната част на стомаха какво да правим?

·         Хлебни изделия и сладкиши от първокласно бяло пшенично брашно.

·         Алкохолът, който не само дразни стените на червата, но също така причинява храносмилателни разстройства, предотвратявайки правилното усвояване на хранителни вещества, витамини и минерални соли, полезни за поддържане на гладкото функциониране на тялото.

Но не можете да се ограничите само с изключване на тези храни от вашата диета. Запекът и подуването са причинени и от лоши хранителни навици: прибързано хранене, говорене по време на хранене, дъвчене на дъвка и др.

Диета при подуване на корема

Важен фактор, влияещ върху функциите на червата, подуването и следователно възможността за запек, несъмнено е храненето. Небалансираната диета е висок прием на храни, богати на животински мазнини (като месо, млечни продукти и яйца), захар (като торти и различни сладкиши) и нисък прием на фибри (като зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни).

Навици, които облекчават неприятното подуване на корема

Трябва да се отбележи, че сред всички фибри именно фибрите определят чревната подвижност и допринасят за нормалното й функциониране, т.е. онези контракции, които са необходими за придвижване на изпражненията през чревния тракт до крайната му част, тоест ректума, и накрая изхвърляне.

Изследванията в тази област са установили, че богатата на фибри диета води до увеличаване на масата на изпражненията, което от своя страна увеличава честотата на изхожданията. Това означава, че малки промени в диетата (но също и в начина на живот) могат да помогнат за облекчаване на запека, без да посещавате лекар или да приемате лекарства.

Какво е най-добре да ядем при подут корем?

Яденето на повече храни с високо съдържание на фибри като пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци със сигурност може да подобри функцията на червата. Балансираната диета трябва да включва най-малко 25-30 грама фибри на ден. Тази препоръка обаче не важи, ако човек страда от синдром на раздразнените черва (диария), чревно разстройство, което може да се влоши от консумацията на храни, богати на ферментиращи фибри.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес