Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви огромни ползи ни носи сокът от сурова тиква

29 септември 2024, 14:50 часа

Тиквата е не само символ на есента и зимата, но и истинско здравословно съкровище. Тя е изключително богата на витамини и минерали, които допринасят за нашето здраве, но голяма част от тях се губят при термичната обработка. Затова приготвянето на сок от сурова тиква е чудесен начин да запазим всички ценни съставки и да се възползваме от тях по най-пълноценния начин.

Какви полезни вещества съдържа сокът от сурова тиква?

Сокът от сурова тиква е източник на богат набор от минерали като калций, фосфор, хлор, магнезий, натрий, сяра, желязо, цинк и йод. Но най-впечатляващият му компонент е високото съдържание на калий – нещо, което е рядкост сред плодовете и зеленчуците.

6 ползи за здравето от консумацията на тиква

Освен това, тиквеният сок е наситен с витамини като A, PP, C, E и витамини от група B. Бета-каротинът, който придава характерния оранжев цвят на тиквата, е мощен антиоксидант, който укрепва имунната система и се грижи за здравето на кожата и зрението. В допълнение към тези ценни вещества, сокът съдържа и глицериди на мастни киселини като стеаринова, палмитинова и линолова киселина, които подпомагат метаболизма и здравето на сърцето.

Ползите от сок от сурова тиква за здравето

Сокът от тиква не е просто хранителен продукт, но и мощно средство за профилактика и терапия. Официалната и народната медицина отдавна признават неговите лечебни свойства. Той има антипиретични, заздравяващи, антимикробни и противовъзпалителни свойства. Освен това, тиквеният сок стимулира имунната система и действа като общоукрепващ тоник.

жена, тиква

Също така, той помага при проблеми с храносмилането, като облекчава стомашни киселини, подобрява чревната подвижност и действа леко слабително. Неговият диуретичен и жлъчегонен ефект подпомага тялото да изхвърля излишната вода и токсини, което е особено полезно за хора с бъбречни и чернодробни проблеми.

За нервната система сокът от тиква е истинско успокоително – той помага за по-добър сън и облекчава симптомите на стрес и безсъние.

Специфични ползи за мъжете и жените

За мъжете тиквеният сок има няколко специфични ползи. Той подобрява потентността, подпомага здравето на простатата и облекчава възпалителни процеси в тази област. С редовна консумация мъжете могат да укрепят общото си здраве и да подобрят качеството на живота си.

Дойде ѝ сезонът - защо е толкова важно да ядете тиква?

За жените, сокът от тиква е истински съюзник в борбата с ранните признаци на стареене. Той подмладява кожата, подобрява тургора и цвета на епидермиса, а също така се грижи за здравето на косата и ноктите. Тиквеният сок е особено полезен за бременни жени, като облекчава симптомите на умора и токсикоза в ранните етапи на бременността. Въпреки това, кърмещите майки трябва да го консумират с повишено внимание.

Ползи за децата

Въпреки яркия си цвят, тиквеният сок не предизвиква алергични реакции и е напълно безопасен за малки деца. Той може да се предлага на бебета след 5-6 месечна възраст, смесен с ябълков или морковен сок. Тиквеният сок укрепва имунната система на децата и помага за предотвратяване на рахит.

При по-големи деца (над 3 години) е препоръчително да се дава прясно изцеден сок, като порциите могат постепенно да се увеличават в зависимост от възрастта.

5 страхотни ползи от яденето на тиква

Кога да избягваме сок от сурова тиква?

Въпреки многото му ползи, има случаи, в които е по-добре да се избягва сокът от сурова тиква. Той не е препоръчителен при хора с остри стомашно-чревни нарушения, ниска стомашна киселинност и склонност към диария. Пациентите с диабет, язви или хепатит също трябва да бъдат внимателни с консумацията му.

Сокът от сурова тиква е невероятен източник на полезни вещества, които укрепват тялото и подобряват общото здраве. Независимо дали го пиете самостоятелно или комбинирате с други сокове, той предлага мощен начин да се справите с множество здравословни проблеми. С редовна консумация на тиквен сок можете да поддържате силен имунитет, да подобрите съня си, както и да се грижите за кожата и косата си.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес