Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви грешки правим всекидневно - те са причините за мазна коса

15 юли 2023, 17:33 часа
Реклама

Мазна коса става, когато мастните жлези, разположени на скалпа, произвеждат излишно количество себум (мазнини). Това състояние се нарича мазна себорея. В допълнение към мазната коса, човек може да бъде обезпокоен от пилинг, сърбеж, загуба на коса, зачервяване и парене на засегнатата кожа. В редки случаи може да се присъедини бактериална инфекция и да се развие гъбична инфекция на кожата.

Възстановена коса? Мисията възможна с тези 5 стъпки

Причините за мазна коса

·        Болестта на Иценко-Кушинг е заболяване, свързано с дисбаланс на женските и мъжките хормони, причинено от образуването на доброкачествен мозъчен тумор. Симптомите включват високо кръвно налягане, наддаване на тегло, хиперхидроза и мазна коса.

·        Заболявания на щитовидната жлеза.

·        Заболявания на пикочно-половата система с инфекциозен, бактериален или травматичен характер.

·        Болестта на Паркинсон.

·        Авитаминоза.

·        Автоимунни заболявания като псориазис.

·        епилепсия

·        Патология на стомашно-чревния тракт. Например инфекцията с Helicobacter pylori е една от основните причини за гастрит, както и язва на стомаха и дванадесетопръстника. Заболяването провокира и засилва образуването на токсични вещества, които влияят на състоянието на кожата.

·        Изразено намаляване на имунитета (по-специално при HIV инфекция).

·        Атопичният дерматит е многофакторно възпалително кожно заболяване, характеризиращо се с хронично протичане с редовни екзацербации.

·        Розацея – проявява се със зачервяване на кожата и образуване на възли, които могат да съдържат гной.

Какви грешки правим всекидневно, за да имаме мазна коса:

1. Не обръщаме внимание на хормоналната система (юношество, бременност, менопауза);

2. Силен стрес;

3. Липса на сън;

4. Небалансирана диета;

5. Неподходяща грижа за косата и скалпа.

Как да направите косата гладка: 5 съвета, които работят

Към кои лекари да се обърнете при мазна коса?

С проблемите на кожата и косата се занимават дерматолози и трихолози. Тъй като проблемът с мазната коса не е изолиран, а изисква интегриран подход, тогава за да се намерят и отстранят причините за неправилното функциониране на други системи на тялото, може да са необходими препоръки от гастроентеролог, ако проблемът с мазната коса е причинен от стомашно-чревни заболявания. заболяване.

Ако има наднормено тегло, което не се елиминира чрез обичайното диетично ограничение, придружено от хипертония и повишаване на нивото на глюкозата (захарта) в кръвта, се препоръчва консултация с ендокринолог. Една от причините за появата на мазна коса е наличието на депресия, нервност, промени в настроението – в този случай е препоръчително посещението при психотерапевт. По-специфичната терапия включва консултации с невролог, неврохирург, инфекционист и др.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес