Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да приготвим лечебен чай от коприва

26 октомври 2024, 18:37 часа

Благодарение на своите лечебни свойства, копривата намира широко приложение при решаване на здравословни проблеми.

Копривата съдържа витамини А, С, В2, В5, К. Растението съдържа още пантотенова киселина, каротин, лецитин и танини, които са най-известните естествени детоксикатори, т.е. антиоксиданти. Минералите включват магнезий, калий, калций, желязо и фосфор.

Вижте още: Как се приготвя известният чай от шипки

Хората често забравят за лечебните свойства на растенията, които природата ни е дала, без да осъзнават колко сила се крие във всяко едно от тях. Сред най-здравословните се откроява копривата.

Интересно е също, че всички части на копривата – стъблото, листата, корена и цвета имат лечебни свойства и от нея може да се извлече максимума. Представлява най-добрия съюзник, когато става въпрос за почистване и подобряване на кръвта.

Копривата ефективно решава възпалителните процеси на пикочните пътища и стимулира работата на червата, което я прави идеален избор за детокс. Чаят от листа от коприва може да помогне и при обилно менструално кървене, но и при кървене, причинено от хемороиди.

Повишената кръвна захар е един от водещите здравословни проблеми, а копривата има положителен ефект върху панкреаса и помага за понижаване на кръвната захар. Чаят от коприва е полезен при вирусни и бактериални инфекции.

Съдържа голямо количество желязо и може да помогне на хора с анемия.

Приготвяне на чай от коприва

Препоръчваме чай от коприва, който се приготвя, като една супена лъжица добре измита и нарязана на ситно коприва и се залива с 2 литра вряща вода и се оставя да вари няколко минути. Прецедете чая и го изпийте докато е хладък и на малки глътки.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес