Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да почистите вашата съдомиялна машина: Чаши и чинии ще са блестящи

30 септември 2024, 20:24 часа

Как да почистите съдомиялна машина? Ето отговора!

Когато поставите чиниите в съдомиялна машина, очаквате те да излязат ярки и блестящи, готови да бъдат прибрани в кухненските шкафове. За да се случва това всеки път обаче е необходимо машината да се поддържа редовно.

Филтърът, пръскачките и гумите на вратите изискват най-голямо внимание. В ежедневието са необходими само минута-две, за да направите необходимото – да избършете остатъците от храната от съдовете, преди да ги поставите в машината. Също така не забравяйте да избършете уплътненията на вратата с влажна кърпа.

Вижте още: Нещата, които нямат място в дома ви

Веднъж седмично трябва да почиствате филтъра. Проверете ръководството с инструкции на вашата машина, за да видите как да го премахнете, след което го изплакнете обилно под течаща вода. След това проверете и пръскачките - завъртете ги малко и вижте да не са случайно запушени с остатъци от храна. Използвайте клечка за зъби за почистване. Също така избършете вратата и контролния панел на машината. Пет минути са достатъчни за тази работа.

Веднъж месечно изпразвайте машината, тоест извадете всички съдове, след това налейте две чаши алкохолен оцет в съд, който може да се побере в машината и го поставете на горната решетка. Пуснете цикъл на гореща вода без сушене.

След цикъла на оцет, поръсете чаша сода за хляб на дъното на машината и пуснете кратък цикъл на гореща вода (без сушене). Поддържането на вашата съдомиялна машина чрез тези стъпки ще гарантира нейната ефективност и чисти съдове при всяко измиване. Прочетете също какво се случва в машината, когато затворите вратата.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес