Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как обикновена вода за уста може да предскаже риск от сърдечни заболявания?

28 август 2023, 10:00 часа
Реклама

Нови изследвания показват неочаквана връзка между здравето на устната кухина и сърдечносъдовото здраве, тъй като обикновената вода за изплакване на устата може да служи като предвестник на риска от сърдечно заболяване. Въпреки че връзката между устната хигиена и цялостното здраве не е нова, последните проучвания разкриха интригуващи прозрения за потенциалната прогностична сила на оралните биомаркери.

Устата, която често се смята за прозорец към здравето на организма, е домакин на разнообразни микроби. Някои от тези микроби са замесени в различни здравословни състояния, включително сърдечни заболявания. Изследователите са се фокусирали върху някои бактерии, които виреят в устната кухина, като са доказали връзката между тяхното присъствие и повишения риск от сърдечносъдови проблеми.

Концепцията се основава на схващането, че възпалението, което е важен фактор за сърдечните заболявания, може да произлиза от устата. Вредните бактерии освобождават токсини, които могат да проникнат в кръвния поток, предизвиквайки имунен отговор, който води до възпаление. С течение на времето хроничното възпаление може да увреди кръвоносните съдове и да допринесе за развитието на атеросклероза - натрупването на плаки в артериите.

Интригуващо е, че проучванията показват, че някои видове бактерии, открити при пародонтални заболявания, като Porphyromonas gingivalis, са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания. Това е накарало изследователите да проучат потенциала на една обикновена вода за изплакване на устата като индикатор за този риск. Чрез анализ на състава на бактериите в устната кухина, присъстващи в изплакването, учените се стремят да идентифицират специфични модели, които могат да корелират с вероятността от развитие на сърдечносъдови проблеми.

Сърдечни заболявания: Всичко, което трябва да знаете

Тези открития биха могли да проправят пътя към неинвазивни и икономически ефективни методи за оценка на риска от сърдечни заболявания. Вместо да се разчита единствено на традиционните рискови фактори като нивата на холестерола и кръвното налягане, хората биха могли да се подлагат на рутинни прегледи на устната кухина, за да получат представа за своето сърдечносъдово здраве. Това може да бъде особено полезно за тези, които са изложени на риск, но нямат видими симптоми.

Все пак е важно да се отбележи, че макар потенциалната връзка да е обещаваща, са необходими допълнителни изследвания, за да се установи категорична връзка между оралните бактерии и сърдечните заболявания. Освен това все още се разгадават тънкостите на оралния микробиом и неговата роля за здравето и болестите. Поради това използването на изплакване на устата като инструмент за прогнозиране може да се окаже на няколко години разстояние от широкото клинично приложение.

Въпреки това концепцията подчертава сложното взаимодействие между различните системи в организма и подчертава значението на холистичните подходи към здравето. Тъй като изследователите продължават да разшифроват сложните взаимоотношения между здравето на устната кухина и цялостното благосъстояние, тази невзрачна вода за изплакване на устата може потенциално да се превърне в ценно допълнение към арсенала от инструменти за оценка и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес